Kirkernes Verdensråd – et sted midt i livet
Rapport fra Centalkomitémødet i Trondheim.
Af Birger Nygaard
”Jeg synes ikke, at man har hørt så meget til Kirkernes Verdensråd (KV) i lang tid”. Dette hører jeg ofte fra folk, som har positiv interesse i KV, men ikke længere følger med i, hvad man laver. 22.-28. juni holdt Kirkernes Verdensråd møde i centralkomiteen i Trondheim. Dette er stedet, hvor der gives et vist overblik over, hvad der arbejdes med, og hvor man drøfter anliggender, som aktuelt optager de 384 medlemskirker. Fra Danmark er Kirsten Auken folkekirkens delegat i centralkomiteen og biskop Sofie Petersen, Grønland er medlem af centralkomiteen repræsenterende oprindelige folk
Sandt er det, at Kirkernes Verdensråd de seneste år ikke har været ude med voldsomme udtalelser, der som tidligere har kunnet vække forargelse for deres partiskhed og radikalitet. Derfor er der måske blevet mere stille omkring Rådet. Men samtidig må det siges, at man fremdeles er involveret på mange fronter med programmer, som kirkerne i al deres forskellighed finder vigtige: Det handler om økumeniske dialoger kirkerne imellem, mission og evangelisering, en række diakonale indsatser og ikke mindst arbejde med at gøre sig gældende i internationale fora som FN og i regionale indsatser.
Der er konkrete arbejdsprogrammer som The Ecumenical Water Network, der har fokus på de mange steder i verden med vandmangel; netværk for oprindelige folk; dialoggruppe med pinsekirken samt et stort aktuelt fokus på situationen i Mellemøsten og den heraf følgende flygtningesituation.
- Den kirkeligt set bredeste og mest inkluderende kirkelige paraplyorganisation i verden. Folkekirken har været medlem siden oprettelsen af KV i 1948.
- KV har 345 medlemskirker i mere end 110 lande og repræsenterer dermed over 560 millioner kristne i verden.
Danske kirkers Råd
- Folkekirken er medlem af Danske kirkers Råd, der er et nationalt råd af kristne kirker. I Danske kirkers Råd samles ledere af de forskellige kristne kirkesamfund i Danmark til samtale, dialog og samarbejde.
Denne forskellighed bevirker, at der ikke er noget kort svar på, hvad Kirkernes Verdensråd går og laver. Man er involveret på mange forskellige områder, der egentlig ikke har så meget med hinanden at gøre. For at få en vis sammenhæng forsøger man efter sidste generalforsamling i Korea i 2013 at arbejde under det samlende tema Pilgrimage for justice and peace. Men selv et sådant samlende tema er vanskeligt at virkeliggøre, idet det lyder og forstås meget forskelligt i Cape Town og Aalborg eller af en ortodoks ærkebiskop fra Syrien og en konfirmand i Nykøbing. Derfor kæmpes efter tre år stadig med, hvad det mon kan betyder at være på pilgrimsvandring for retfærdighed og fred.
I Danmark vil folkekirkens mellemkirkelige Råds KV-arbejdsgruppe efter mødet i Trondheim drøfte de vinkler, som måtte være særlig interessante for os i Danmark.
Et stort KV-fokus på flygtningeområdet er et eksempel på et område, der nu også i Danmark har fået kirkelig opmærksomhed. Derfor kan man ikke sige, at KV’s arbejde ikke kommer os ved i Danmark. Men vi skal lære at bruge det fra det globale fællesskab, som er mest relevant for os. Ofte sker dette bedst i et godt samarbejde med Danske kirkers Råd.