Folkekirken opfordrer Den russisk-ortodokse kirke til at fordømme krigen i Ukraine
Misinformation, konspirationsteorier og ideer om russisk exceptionalisme blandes i den russisk-ortodokse kirkes legitimering af krigen, hvilket er både etisk og teologisk problematisk, lyder det i brevet til den russiske patriark Kirill
Torsdag d. 4. maj sendte Folkekirkens Mellemkirkelige Råd et åbent brev til patriark Kirill, overhovedet for den russisk-ortodokse kirke.
Brevet indeholder tre opfordringer til patriarken: For det første en opfordring til Kirill til at distancere sig fra den russiske angrebskrig i Ukraine, som er en krig mellem to ortodokse nationer, og hvor kristne brødre og søstre myrder hinanden.
For det andet en opfordring til Kirill til at ikke medvirke til at legitimere krigen i etiske og teologiske termer som en ’renselse’ af Ukraine. Misinformation, konspirationsteorier og ideer om russisk exceptionalisme blandes i den russisk-ortodokse kirkes legitimering af krigen, hvilket er både etisk og teologisk problematisk.
For det tredje, en opfordring til at den russisk-ortodokse kirke må positionere sig på en måde, så den efter den militære konflikt kan medvirke til genopbygning og forsoning mellem landene, hvilket de nuværende udmeldinger og handlinger umuliggør.
Brevet er en økumenisk henvendelse og er derfor sendt fra Det Mellemkirkelige Råd til Kirill.
Læs brevet på dansk HER
Læs brevet på engelsk HER
Baggrund
Den russisk-ortodokse kirker er den største af de ortodokse kirker. Efter Sovjetimperiets fald i 1991 og opløsningen af staten i en række autonome stater opstod der et helt nyt klima for de ortodokse kirker. Den nyvundne frihed til offentligt at bekende sig som kristen, til gudstjenestefejring og pilgrimsfærd førte til en stor øgning i tilslutningen fra befolkningerne. Genrejsningen af den ortodokse kirke og af en lang række klostre, efter at staten gav ejerskabet over bygningerne tilbage til kirken, gav grundlaget for stor vækst, samtidigt med at kirken blev tæt forbundet til den nye russiske stat. Rusland er den folkerigeste stat i det tidligere Sovjetimperium med 144 millioner indbyggere, og den russiske-ortodokse kirke øgede sin medlemsandel af befolkningen fra 37% i 1991 til 71% i 2005.
I 2000 offentliggjorde den ortodokse kirke i Rusland sit læredokument, ’Basis of the Social Concept’, som beskriver i detaljer, hvordan kirken forholder sig til nationen, staten, etik og lovgivning, politik, ejendomsret, krig, straf, familieliv, og offentlig moral. Dokumentet kan ses som et vidnesbyrd om den nye situation, som den ortodokse kirke befinder sig i, og om kirkens voksende betydning i samfundet teologisk såvel som strukturelt og ideologisk som en overbygning til den russiske stat. I 2015 svarede 73% af russerne, at de mener, at der er en konflikt mellem de vestlige værdier og de traditionelle russiske værdier, som den russisk-ortodokse kirke repræsenterer.
For mere information
Kontakt sekretariatet: ca@interchurch.dk /telefon: 29911324.