Konferencen for Europæiske Kirker (KEK) (på engelsk Conference of European Churches) blev stiftet på et tidspunkt, hvor jerntæppet var trukket ned gennem Europa. Den formelle stiftelse skete i Danmark i 1959 (på Hotel Nyborg Strand). Kort tid efter blev Berlin-muren opført, og først i 1989 blev der slået hul på muren både fysisk og mellemfolkeligt.
KEK er et fællesskab af 114 protestantiske, ortodokse, anglikanske og gammel-katolske kirker i Europa. Konferencens formål er at fremme kirkens enhed og at præsentere et fælles kristent vidnesbyrd til Europas mennesker og institutioner.
KEK kæmper også for trosfrihed og presser på for at få Europas politikere til at gøre en stærkere indsats i kampen mod forfølgelse af kristne og andre troende i mellemøsten.
Dansk engagement
I Danmark er Baptistkirken, Metodistkirken og folkekirken medlemmer af KEK. Danske Kirkers Råd er associeret organisation i forhold til KEK. Folkekirkens mellemkirkelige Råd varetager folkekirkens kontakt til KEK.
Struktur
KEKs sekretariat er placeret i Bruxelles.
KEKs højeste myndighed er generalforsamlingen som finder sted hvert 5. år. Seneste generalforsamling fandt sted i juni 2023 i Tallinn, Estland. Her blev KEKs nye strategi fremlagt og godkendt.
Generalforsamlingen vælger en hovedbestyrelse (governing board) med for tiden 20 medlemmer. Hovedbestyrelsen vælger ved hver generalforsamling et præsidium bestående af en præsident og to vicepræsidenter.
Ærkebiskop Nikitas af Thyateira og Storbritanien (fra det Økumeniske Patriarkat) er valgt som formand, Dagmar Winter, biskop i Huntingdon, England samt pastor Frank Kopania, den evangeliske kirke i Tyskland, er valgt som vicepræsidenter. I hovedbestyrelsen sidder desuden sognepræst Anders Gadegaard.
Europa-følgegruppen:
Peter Lodberg, fmd. for følgegruppen, Peter Skov-Jakobsen, Rikke Juul, Christina Rygaard Christiansen, Anders Gadegaard
Medlem i KEK’s bestyrelse:
Anders Gadegaard
Sekretariatsansvarlig:
Thorsten Rørbæk