Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Forandringer i toppen af Kirkernes Verdensråd 

Ny generalsekretær og nye programledere valgt til det verdensomspændende økumeniske fællesskab 

Kirkernes Verdensråds nye generalsekretær, Rev. Prof. Dr Jerry Pillay. Foto: Peter Williams

Tålmodighed er en dyd, og de to ansøgere til posten som generalsekretær i Kirkernes Verdensråd har haft brug for tålmodighed. På grund af corona-pandemien har valget af ny generalsekretær måttet vente 2 år, indtil det var muligt at samle alle centralkomiteens 150 medlemmer fysisk. Det lykkes så i sidste uge. Jerry Pillay blev valgt som ny generalsekretær. Pillay er tidligere formand for Reformed World Alliance, kirkehistoriker og dekan på Det teologiske fakultet i Pretoria, Sydafrika. Pillay voksede op i Sydafrika og var vidne til hvordan apartheid, ufred og uretfærdighed gennemsyrede det sydafrikanske samfund. Her var troen og spiritualiteten med til at indgyde håb under apartheidtiden.

“Da jeg i de mørke dage under apartheid gik gennem landsbyer, blev jeg dybt inspireret og alligevel nogle gange plaget af det faktum, at jeg så mennesker grine, bede og danse i gaderne. Og jeg spurgte mig selv, hvordan i alverden kunne de gøre det midt i al denne lidelse? Men jeg indså meget hurtigt, at der fandtes spiritualitet i lidelsen”, siger Jerry Pillay og understreger at kirkerne er med til at give mennesker håb og mening overalt i verden trods vanskelige levevilkår.

Den personlige oplevelse af uretfærdighed bærer Pillay med sig når han i Kirkernes Verdensråd vil kæmpe for fred og retfærdighed på globalt plan. 

"Retfærdighedens Gud befaler os at tage os af de fattige og forsømte... Og støtte de undertrykte i de situationer, de står i", udtaler den nyvalgte generalsekretær for Kirkernes Verdensråd.

Kirkernes Verdensråd står over for et større nybrud. Ikke alene har Rådet valgt en ny generalsekretær. Tre nye ledere af væsentlige programområder er netop blevet udpeget. 

Chef for Unity and Mission-programmet: Rev. Dr Kuzipa Nalwamba (United Church of Zambia), som har en doktorgrad i systematisk teologi fra University of Pretoria. Før hun kom til Kirkernes Verdensråd, arbejdede hun for Council for World Mission som projektkonsulent for strategisk planlægning og som missionssekretær for kommunikation.

Som chef for Unity and Mission-programmet vil hun udvikle strategier for programmets arbejde inden for Unity and Mission-området og vil lede planlægning, rapportering og evaluering af arbejdet. Hun vil også styrke relationerne til medlemskirker, økumeniske partnere og specialiserede ministerier samt lede implementeringen af ​​programarbejdet i samarbejde med kirker og partnere.

Chef for Public  Witness  and  Diakonia-programmet: Rev.  Dr  Kenneth  Mtata  (Evangelical  Lutheran Church in Zimbabwe), som er en økumenisk teolog fra Zimbabwe med mere end 20 års erfaring i pastoral, akademisk forskning og trosbaseret organisatorisk ledelse. Mtata vil i sin nye rolle udvikle strategiske retninger for det programmets arbejde inden for områderne Offentligt Vidne og Diakoni; Et retfærdigt fællesskab af kvinder og mænd; og Overvinde racisme. Han vil også lede planlægning, rapportering og evaluering af programmets arbejde og styrke relationerne til medlemskirker, økumeniske partnere og specialiserede ministerier.

Chef for World Mission and Evangelism-kommissionen: Rev. Dr Peter Cruchley (United  Reformed Church), som er en missionsteolog fra Storbritannien. Han er præst for Den Forenede Reformerede Kirke i Storbritannien og er i øjeblikket missionssekretær for Missionsudvikling hos Council for World Mission.

Som ny chef for kommissionen, sammensat af 35 medlemmer udpeget af Kirkernes Verdensråds centralkomité, vil han bl.a. fremme konferencer, konsultationer, besøg og korrespondancer. 

Kirkernes Verdensråds teologiske arbejde i Faith and Order kommissionen står også over for forandringer. Odair Pedroso Mateus træder tilbage, og der skal vælges en ny leder. Det er et område som vi fra folkekirken har særlig bevågenhed omkring, og hvor ph.d. Maria Munkholt Christensen sidder som repræsentant.

Fra Folkekirkens mellemkirkelige Råd følger vi spændt den nye udvikling. Det er endnu for tidligt at sige om Verdensrådet vil følge en ny kurs eller arbejde videre i samme spor. Meget afhænger også af, hvordan generalforsamlingen i Karlsruhe i august 2022 vil forløbe. Her vil der også blive sammensat en ny centralkomité. 

Der er dog grund til opmuntring. Jerry Pillay og Kenneth Mtata er meget kompetente, har lang økumenisk erfaring og et indgående kendskab til Kirkernes Verdensråd, hvilket er gode forudsætninger for at gennemføre de forandringer organisationen har brug for de kommende år.