Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Jeg lærte, at selvom vi i LVF er lutherske, har vi også meget forskellige perspektiver

Ungdomsdelegat, teologistuderende Anna N. F. Ravn, deltog i Det lutherske Verdensforbunds 13. generalforsamling. Vi har spurgt hende, hvad der har gjort størst indtryk på hende, men også hvorfor det er vigtigt, at unge deltager i sådanne møder med mennesker fra mange andre lande.

På billedet ses Anna N. F. Ravn i midten til venstre. Foto: LVF

Skribent Emma Pilegaard

Hvad gjorde størst indtryk på dig?

Anna beretter: ”Jeg mødte mennesker i en markant anderledes situation, end den, vi er i i Danmark. Det kom til udtryk flere steder, men det, der står klarest for mig, er helt klart turen til koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau, som vi alle var på. Generalforsamlingen blev afholdt i Polen, så vi skulle afsted fra møderne og forsamlingerne, for at se noget polsk historie. Det var særligt vigtigt, fordi der var samlet så mange mennesker fra så mange andre lande end Europa også. I Europa har vi en bevidsthed om det, der skete i Auschwitz, men det er ikke på samme måde kendt i fx Asien og Afrika. Men det viste sig, at turen åbnede op for mulighed for at tale om det, som lutheranere i Afrika og Asien oplever i vores tid.

Vi blev kørt i busser til Auschwitz, og vi skulle på en rundvisning på 1,5-2 timer. Til rundvisningen havde jeg en oplevelse af at se døden i øjnene. Først da jeg kom tilbage ind i bussen igen, lagde jeg mærke til, at det havde føltes som om, at jeg havde holdt vejret hele tiden.

Da vi kom tilbage til generalforsamlingen, var turen noget alle talte om. En tysk mand sagde ’Historien gentager ikke sig selv, men den rimer’, og jeg synes, det var godt sagt. Nogle af de andre danskere havde nemlig talt med en mand fra Rwanda, som fortalte, at han havde set sin familie blive skudt for øjnene af sig.

Mange talte om hvorfor og hvordan det kunne ske. Og at der stadig sker lignende ting i vores levetid. Det gav en skræmmende bevidsthed om hvilke forfærdelige ting, der er sket og sker i verden.”

Foto: LVF/Albin Hillert

Det lutherske Verdensforbund har fået ny (dansk) præsident

Det lutherske Verdensforbund fik på generalforsamlingen en ny præsident. Det er den danske biskop Henrik Stubkjær. Hvad synes du om den nye præsident, og har han en relevans for de unge i LVF?

”Da vi fandt ud af, at Henrik Stubkjær blev den næste præsident for LVF, blev vi alle meget glade. ’Vi har lige skrevet Danmarkshistorie’, var der en fra den danske delegation, der sagde.

Den nye præsident, ligesom den forrige, er ikke ung. Men alligevel synes jeg ikke, at hans alder er noget problem. Det er godt at have den erfaring, han har, så han ved, hvad han går ind til, bl.a. fordi han har siddet i LVFs råd. Henrik er meget kompetent til opgaven.

Dog kan der for andre ved LVFs samlinger være udfordringer, der relaterer sig til alder og autoritet. Det er nemlig sådan, at de lilla skjorter med præsteflip viser, at man er biskop, mens de sorte skjorter viser, at man er præst. Jeg hørte bl.a. fra en ung mand, at når han sidder sammen med sin biskop, kan han være bange for at sige, hvad han mener, grundet autoritet. Når nogle unge ikke vil udtale sig på baggrund af hvem, de taler med, kommer skjortefarverne til at skabe en forskel. Spørgsmålet er, om det får betydning for hvem, der får indflydelse i LVF. De unges deltagelse har nemlig en betydning for LVFs fællesskab. Det handler om hvem, der byder ind i samtaler og diskussioner, fordi det er det, der præger dagsordenen. Vi fik bl.a. at vide, at vi unge er kirkens fremtidige ledere, men hvad med at sige, at vi også har indflydelse nu? Det tror jeg også LVF mener. LVF ønsker at gøre meget, for at unge bliver inkluderet. Det har Henrik Stubkjær også pointeret i sin tale, da han tiltrådte som præsident. Der er fx kvoter for unges deltagelse. Men de unge skal ikke blot ses, for at opfylde en kvote. De unge skal også høres, for her ligger der også vigtige budskaber at hente fra hele verden.

At stoppe med at gå i farvede skjorter efter stilling er ikke løsningen, men det er et problem, hvis nogen strukturelt ikke tør sige, hvad de mener, fordi de er unge. Selv er jeg ikke bange for at de danske biskopper dømmer mig, så jeg deltager i samtalen på lige fod med de andre.”

Anna afslutter med et par ord om LVFs fremtid: ”Jeg tror på, at vi går nogle spændende år i møde, hvor også ungdommen kommer i fokus.”

Fakta

Anna Neldeberg Fallesen Ravn, 27 år

Teologistuderende, Århus Universitet