"Jeg ønsker et samfund præget af glæde, taknemmelighed og ydmyghed"
Deltagerne på debatskolen gør status efter overstået forløb og ser frem til at engagere sig i samfundsdebatten.
Debatskolen var et samarbejde mellem Kristeligt Dagblad og Det mellemkirkelige Råd og blev muliggjort gennem en donation fra Samfonden. Formålet med debatskolen er at invitere til debat med en række debattører indenfor områder som tidsånd, køn, udlændinge, religion og samfund. Derigennem lærte deltagerne om mundtlig og skriftlig debat, og konklusionen på debatskolen var deltagelse på Folkemødet 2022 som debattører.
Debatskolen har valgt at forsætte i 2023, og man kan finde invitationen her:
Vi har talt med David Rejkjær Knudsen og Lukas Julius Kaarby om deres oplevelse med debatskolen.
Hvad har du lært af debatskolen?
Lukas: Jeg har fået nogle konkrete værktøjer til at deltage i den offentlige debat skriftligt, da vi udarbejdede debatindlæg, som vi modtog feedback på. Dette har styrket mit mod på at deltage i den offentlige debat. Derudover har jeg fået indblik i temaer, som relaterer sig til den værdibaserede debat gennem inspirationsaftener.
David: Jeg har lært mere teoretisk om selve debattens spilleregler. Hvordan man er bevist om sit eget udgangspunkt, og hvordan man møder sin dialogpartner med opmærksomhed overfor deres baggrund og argumentation
Hvad har været den bedste oplevelse ved debatskolen?
Lukas: Folkemødet var nok den bedste oplevelse, da vi havde mange interessante samtaler sammen i deltagergruppen, og vi deltog i og oplevede mange spændende debatter udfolde sig på de mange scener.
David: Det bedste var at være på Folkemødet med alle de andre debatskoledeltagere. Det var lærerigt at engagere hinanden i de debatter, som vi havde arrangeret hjemmefra. Men også at gå rundt og deltage i workshops og de forskellige oplæg.
Hvad kunne du (nu) godt tænke dig at tage op i den offentlige debat?
Lukas: Jeg kunne godt tænke mig at snakke om den stolthedskultur, som vi lever i, hvor det ypperste mål er at være stolt over sig selv. Dette mener jeg, er en af de største problemer vi har i vores nuværende samfund. Denne stolthed skal efter min mening erstattes af ydmyghed, som kan råde bod på mange af vores samtidsproblemer.
David: Jeg har brugt debatskolen som en læringsmulighed. Meningen var ikke for mig at anvende den til en specifik sag, men mon ikke jeg får brugt det som god erfaring i de fremtidige dialoger og debatter, jeg måtte blive engageret i.
Hvad vil du ønske prægede den offentlige debat noget mere?
Lukas: Nuanceret debat om grundlæggende værdier i vores samfund. Jeg ønsker et samfund præget af glæde, taknemmelighed og ydmyghed. Disse tre værdier kunne godt præge den offentlige debat noget mere.