KEK besøger Ukraine i solidaritet med kirkernes kamp for fred
En delegation fra Konferencen af Europæiske Kirker (KEK) er netop nu – den 8. til 11. april - i Ukraine i solidaritet med ukrainske kirker og mennesker samt for at styrke relationer og dialog for fred midt i en tid med høje spændinger.
- Vi er her for at lytte til kirkerne og samfundene, siger KEK-præsident ærkebiskop Nikitas af Thyateira og Storbritannien. - Det er inspirerende, hvordan de forbliver modstandsdygtige over for russisk aggression og vidner om ødelæggelsen af liv og territorium. Sammen med vores ukrainske brødre og søstre fortsætter vi med at kræve en ende på russiske fjendtligheder og etablering af varig fred i regionen.
Den økumeniske delegation ledet af ærkebiskop Nikitas ankom til Berehove, Ukraine, den 8. april 2024.
- Vi er ydmyge over at være vidne til det håb og mod, som ukrainske kirkeledere, teologer og det ukrainske folk har vist under krigens ødelæggelser i to år og mere, siger Katerina Pekridou, KEK Program Officer for Teologi og Studier. - Det er vigtigt, at vi navngiver uretfærdigheden og løfter de ukrainske kirker i krigstiden.
- Der er adskillige konflikter i verden, og den internationale opmærksomhed afledes ofte. Derfor er det vigtigt, at vi ikke glemmer Ukraine, som fortsat har et stort behov for støtte og solidaritet, tilføjer Pekridou.
Delegationen omfattede KEK's bestyrelsesmedlemmer Charles Reed fra Church of England og Maria Mountraki fra den ortodokse kirke i Finland; Pathways to Peace-styregruppemedlemmer Riika Porkola fra den evangelisk-lutherske kirke i Finland og Jonas Jørgensen fra Folkekirkens mellemkirkelige Råd i Danmark. Blandt KEK-medarbejdere var den valgte generalsekretær Frank-Dieter Fischbach og Katerina Pekridou, KEK Programansvarlig for teologi og studier.
Delegationen besøgte blandt andet Lviv og Kiev, hvor den mødtes med repræsentanter for det ukrainske råd for kirker og religiøse organisationer, den ortodokse kirke i Ukraine, den ukrainske ortodokse kirke, den græsk-katolske kirke, det ukrainske katolske universitet blandt økumeniske partnere, samt lokale teologer og akademikere.
Se hele artiklen på KEK’s hjemmeside.
Fakta om KEK
Konferencen for Europæiske Kirker blev stiftet på et tidspunkt, hvor jerntæppet var trukket ned gennem Europa. Den formelle stiftelse skete i Danmark i 1959 på Hotel Nyborg Strand. Kort tid efter blev Berlin-muren opført.
KEK er et fællesskab af 114 protestantiske, ortodokse, anglikanske og gammel-katolske kirker i Europa og repræsenterer sammen med sine økumeniske partnere over 380 millioner europæiske borgere. Konferencens formål er at fremme kirkens enhed og at præsentere et fælles kristent vidnesbyrd til Europas mennesker og institutioner.
KEK kæmper også for trosfrihed og presser på for at få Europas politikere til at gøre en stærkere indsats i kampen mod forfølgelse af kristne og andre troende i Mellemøsten.
Dansk engagement
I Danmark er Baptistkirken, Metodistkirken og folkekirken medlemmer af KEK. Danske Kirkers Råd er associeret organisation i forhold til KEK. Folkekirkens mellemkirkelige Råd varetager folkekirkens kontakt til KEK.
KEKs sekretariat er placeret i Bruxelles.
KEKs højeste myndighed er generalforsamlingen som finder sted hvert 5. Seneste generalforsamling fandt sted i juni 2023 i Tallinn, Estland. Her blev KEKs nye strategi fremlagt og godkendt.
Generalforsamlingen vælger en hovedbestyrelse (governing board) med for tiden 20 medlemmer. Hovedbestyrelsen vælger ved hver generalforsamling et præsidium bestående af en præsident og to vicepræsidenter. Ærkebiskop Nikitas af Thyateira og Storbritanien (fra det Økumeniske Patriarkat) er valgt som formand, Dagmar Winter, biskop i Huntingdon, England samt pastor Frank Kopania, den evangeliske kirke i Tyskland, er valgt som vicepræsidenter. I hovedbestyrelsen sidder desuden sognepræst Anders Gadegaard.