Næstekærlighed og åndelighed skal tilbage i debatten
Anni Mathiesen og Lars Chr. Lilleholt, begge Venstre, har dannet ”Netværk for kirke, efterskoler, højskoler og friskoler”. 28. november holdt de oplæg i "Forum for Offentlighedsteologi".
Venstre-politikerne Anni Mathiesen og Lars Chr. Lilleholt opfordrer til at turde tale om værdier som fællesskab og åndelighed. De mener, at debatten i Danmark er blevet polariseret i en grad, så der mangler tolerance og respekt for andres synspunkter. Blandt andet derfor dannede de i september i år ”Netværk for kirke, efterskoler, højskoler og friskoler”.
Den 29. november var de to inviteret til at holde oplæg om ”Tro, dannelse og ordentlighed” på efterårsmødet i ’Forum for Offentlighedsteologi’ på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg.
- Målet med netværket er at få flere med i samtalen om dannelse og ordentlighed. At skabe plads til fordybelse og forskellige holdninger. Hvis vi ikke er bevidste om, at vi i den offentlige samtale skal værne om kristne værdier som næstekærlighed og åndelighed, så er jeg bekymret for, om de forsvinder. Og nervøs for, om flere vil mene, at den samtale ikke skal være her længere, sagde Anni Mathiesen på mødet.
Alle er uanset partibog velkomne i netværket. Det udgiver et nyhedsbrev, som andre også kan komme til orde i.
Tolerance og respekt for andres synspunkter
- For mig er det vigtigt, at vi igen får tolerance og respekt for andres synspunkter. Det er nødvendigt, hvis vi skal finde fælles løsninger, sagde Lars Chr. Lilleholt. Han nævnte konflikten i Gaza og klimakrisen som emner, hvor debatten er stærkt polariseret.
Anni Mathiesen og Lars Chr. Lilleholt håber, at netværket sætter en bevægelse i gang ved at tale om, hvordan vi sikrer, at værdier som fællesskab og åndelighed videreføres til fremtidige generationer.
Anni Mathiesen pegede på, at der er en øget tendens til, at børn og unge har det svært. - Mange børn og unge føler sig sårbare og ensomme, men de får øje på meningen med livet, når vi taler om ånd og værdier, sagde hun. – Det er vigtigt, at vi bliver bevidste om og drøfter, hvordan vi giver børn og unge dannelse og fællesskaber, så det ikke kun handler om ”mig”.
Lars Chr. Lilleholt fortalte, at hans eget udgangspunkt er kristent. Han voksede op i et hjem, hvor det var en selvfølge at tage sig af de svageste og hjælpe uegennyttigt. – Noget er større end mig selv, og derfor skal vi omgås hinanden med næstekærlighed og ordentlighed, sagde han.
Polarisering er en global tendens
Jonas Adelin Jørgensen fra Folkekirkens mellemkirkelige Råd spurgte, om de to politikere mener, at der er brug for og plads til ånd i dansk politik. Lars Chr. Lilleholt svarede, at der i hvert ikke er brug for mere lovgivning. Til gengæld er der brug for dybere politiske samtaler hvor det, der er svært at sige, bliver sagt.
- Polariseringen er en global tendens, som også var tydelig i den amerikanske valgkamp, sagde seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Jørgen Thomsen, og spurgte: - Vandt Trump blandt andet, fordi han samarbejdede med kirkelige organisationer? Kan kirken tilbyde noget, der går på tværs?
- En stor del af Trumps valgsejr skyldes, at Demokraterne i USA ikke lyttede til befolkningen, svarede Lars Chr. Lilleholt.
Forum for offentlighedsteologi er et åbent forum for personer og organisationer, som arbejder med kirkernes rolle i den fælles samfundsmæssige virkelighed. Forummet koordineres af Folkekirkens mellemkirkelige Råd og støttes af Samfonden.