Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

To nye medarbejdere skal styrke folkekirkens indsats for ukrainere

 

Folkekirkens mellemkirkelige Råd har ansat Viktoria Mortensen og Johannes Wamberg Andersen som koordinatorer for folkekirkens indsats blandt ukrainere.

Siden februar har Danmark modtaget 33.000 ukrainske fordrevne som følge af krigen i Ukraine. Det er en udvikling, man mærker i landets kirker. I mange menigheder overalt i landet gøres der en stor indsats for at tage godt imod de fordrevne og invitere dem til gudstjenester og sociale fællesskaber. 

Der er løbende en stor efterspørgsel efter rådgivning og materialer. Takket være en bevilling fra Fællesfonden i Kirkeministeriet har Folkekirkens mellemkirkelige Råd nu ansat to medarbejdere, Johannes Wamberg Andersen og Viktoria Mortensen, der har til opgave at understøtte og kvalificere dette lokale folkekirkelige arbejde.

De vil bl.a. have til opgave at opbygge en hjemmeside om folkekirken på ukrainsk samt være til stede i ukrainske online netværk med henblik på at henvise til folkekirkelige tilbud samt svare på typiske spørgsmål om folkekirken.

Derudover vil de være tilgængelige for rådgivning til alle niveauer i folkekirken om behov blandt ukrainske fordrevne og gode råd og erfaringer i den folkekirkelige indsats.

En anden opgave består i at oversætte liturgier og forskellige materialer om folkekirken samt at kommunikere om folkekirkens Ukraine-indsats til offentligheden.

Brobygning

Selv siger de om deres nye arbejde:

Johannes fortæller om sin rolle som brobygger mellem Øst og Vest:

”Jeg har altid følt mig som brobygger – også da jeg boede i Ukraine. Jeg er vant til at befinde mig i ”to verdener” og verdensopfattelser samtidigt og skifte mellem to forskellige sprog uden at tænke over det. Det jeg tager med fra vores verden er, at vi er en evangelisk-luthersk kulturkreds, som er præget af den åbenhed, som vores kristendom indeholder.”

”Grunden til jeg har søgt stillingen er, at jeg mener at Folkekirken har et enormt potentiale til at hjælpe ukrainere, fortæller Viktoria Mortensen. ”Andre hjælper ukrainske flygtninge praktisk og økonomisk, fx ved at læse breve fra kommunen eller lappe cykler. Men det som vi kan tilbyde fra kirkens side, er at yde sjælesorg og at tale til de følelsesmæssige, åndelige og eksistentielle behov. Ukrainske flygtninge er ikke helt klar over hvad kirken kan tilbyde, så vi er nødt til at opsøge dem og fortælle dem om hvilke muligheder og aktiviteter der findes i folkekirken.”