Ung dansker valgt ind i Kirkefællesskabet af Reformatoriske Kirker i Europa, CPCE’s, råd
Laura Fischer, 31 år og sognepræst i Klosterkirken i Horsens, er valgt ind i CPCE’s råd.
Laura Fischer, 31 år og sognepræst i Klosterkirken i Horsens, er valgt ind i Kirkefællesskabet af Reformatoriske Kirker i Europa, CPCE’s, råd i forbindelse med CPCE’s generalforsamling i Sibiu, Rumænien 28.-31. august 2024.
- Jeg er vildt spændt på arbejdet i CPCE. Jeg har gennem tre år deltaget i CPCE’s Netværk for unge teologer, Young Theologians in Communion, men jeg føler mig ny i denne sammenhæng og forventer en del learning by doing. Heldigvis er alle, jeg har mødt i CPCE, dejlige mennesker, siger Laura Fischer.
Læs mere om CPCEs Young Theologians in Communion Netværk
Forandring og rummelighed
- CPCE skal efter mine begreber arbejder for at kunne rumme alle, og være åbne for at forandre sproget, så det kan udtrykke den udvikling, der sker. Derfor er det vigtigt, at unge vælges ind i rådet for at sikre, at arbejdet udvikler sig i takt med samfundet, siger hun.
– Samtidig vil jeg ikke udvikle for enhver pris. Rådet skal også sikre, at den nødvendige kontinuitet i arbejdet ikke forsvinder. En af kirkens styrker, er, at dens rødder strækker langt tilbage og giver et fast holdepunkt i en tid, hvor man hurtigt kan blive væk i udvikling, sociale medier og nyheder, siger Laura Fischer.
Laura Fischer afsluttede sin deltagelse i Young Theologians in Communion i foråret, men vil huske de unge, hun mødte der, som kom fra helt andre kontekster.
Et privilegie at være majoritetskirke
- Jeg er blevet meget klar over, hvor stort et privilegie det er at være del af en majoritetskirke. Jeg er også blevet klar over, at det forpligter os til at have øje for minoritetskirkerne. Når man mødes med unge fra andre lande, finder man ud af, at det er helt andre emner, der er på dagsorden rundt om i Europa. Der er store forskelle i Europa på, hvor i debatten vi ligger mht. spørgsmål om ligestilling og køn, LGTB+, tradition og fornyelse. siger Laura Fischer.
Meget af det, hun har hørt og lært af sine jævnaldrende i Young Theologians in Communion, vil hun tage med sig til rådsarbejdet i CPCE. Fx opmærksomheden på at sorte kvinder stadig lider mange steder. Det kan man som hvid, vestlig feminist godt komme til at glemme.
- Det er ikke et stort emne i Danmark. Jeg blev via Young Theologians opmærksom på, at protestantiske minoritetskirker i Europa har stort fokus på sorte kvinder i andre lande, og at dem bør kirken have et større fokus på. Grundhistorien i kirken er, at vi skal gå ind på de svages side, så det er en oplagt sag, siger Laura Fischer.
Unge og liturgi
Laura Fischer fortæller, at en del af hendes egen agenda knytter sig til det, der sker i folkekirken, fx arbejdet med den nye højmessevejledning, hvor hun deltog i arbejdsgruppen.
- I folkekirken er vi ret optaget af at udvikle liturgien. Hvordan gør vi, når nye generationer ikke kender det kirkelige sprog, som vi oplever det med konfirmanderne - og faktisk også med min egen generation? Vi skal oversætte kirkens sprog, så det bliver til at forstå for de nye generationer. Vi sidder fast i gamle termer, der forskrækker unge. Det arbejde tænker jeg selvfølgelig meget over, når jeg hører eller oplever andre kirkers liturgi, siger hun.
Køn og kirke
Laura Fischer har lært meget af andre kirker og teologer fra Europa, mens hun har siddet i Young Theologians.
- Jeg har besøgt en menighed i Cambridge, der havde en pionérpræst, som selv var LGBT+-person, og som gik ud i nattelivet med præsteskjorte på og stillede sig til rådighed som præst for unge der. Det er jo megasejt, men det kommer jeg nok ikke selv til at gøre. De havde også natte-shelter i Cambridge, hvor invitationen var: Kom som du er. Det ligger der meget forkyndelse i, siger Laura Fischer.
Hun fortæller, at man også kan gøre en forskel i selv de mindste detaljer. Som en præst hun besøgte i Tjekkiet, som har et lillebitte prideflag hængende udenfor døren. Det er hans måde at vise, at alle er velkomne i kirken.
- I Horsens Klosterkirke har vi de sidste par år også haft et samarbejde med Horsens Pride for aktivt at vise, at her kan alle føle sig velkomne, siger hun.
Laura Fischer mener, at i forhold til for 10 år siden går det meget bedre med kønsdebatten i CPCE, men hun spørger også sig selv, om det går godt nok.
Giver stafetten videre
Ulla Schmidt, lektor i praktisk teologi på Aarhus Universitet, har været rådsmedlem af CPCE i den netop afsluttede rådsperiode, og er glad for at give stafetten videre til Laura.
Ulla Schmidt har ledet en arbejdsgruppe, som har udarbejdet studiedokumentet ”Køn, seksualitet, familie og ægteskab i protestantisk teologisk perspektiv”, som præsenteres på generalforsamlingen i Sibiu. Hun har stor tillid til Laura Fischers kommende indsats i rådet. Ikke mindst i forhold til det videre arbejde med emnerne i studiedokumentet.
- Vi har haft en foreløbig lancering af dokumentet, hvor Laura også var med, så jeg ved, at hun er engageret i emnet. Hun kender desuden til arbejdet i CPCE fra ungenetværket. Jeg vurderer, at hun er den helt rette til at være i rådet, både for folkekirken og for de øvrige nordiske kirker.
- Der har været flere gode studiearbejder i den tid, jeg har siddet i CPCE’s råd, men den proces, jeg har ledet, har nok været den mest omfattende af dem. Vi har samlet resultater og dokumentation fra andre videnskabelige områder til dette studiedokument. Opgaven har ikke været at bane vejen for enighed, men at muliggøre kvalificerede refleksioner over emnerne, siger Ulla Schmidt.
- I dokumentet fremlægger vi den nyere viden, vi har fra andre videnskabelige områder for at vise, hvordan de udfordrer til teologisk refleksion - og omvendt. Fokus er på samtalen mellem de andre felter og teologien og på hvilke implikationer, det har for teologien, fortæller hun.
- Jeg mener, at det dokument, vi lægger frem, er et grundigt og balanceret arbejde, men jeg ved også, at det vil der være flere opfattelser af. Formålet for os har været at tilvejebringe et ressource-dokument. Det er ikke et standpunktsdokument. Dokumentet er antaget af rådet, men det bliver først drøftet på generalforsamlingen, så det har jeg naturligvis set frem til med en vis spænding, siger Ulla Schmidt.
Fakta
Der sidder 13 personer i CPCE’s råd, og der er tradition for, at der er en repræsentant fra enten Den norske kirke eller folkekirken.
Ved sammensætning af rådet, lægges der vægt på spredning geografisk, denominelt, alders- og kønsmæssigt.
Der er fuldt kirkeligt fællesskab mellem kirkerne i CPCE - den højeste grad af kirkefællesskab.
Det er vigtigt for folkekirken at være med i dette netværk af reformatoriske kirker, der er tæt på vores egen tradition
Den norske kirke og Folkekirken er de to største kirker i CPCE, og udgør til sammen 20% af medlemstallet i CPCE. Det er vigtigt ikke at blive sig selv nok, men både at kunne bidrage til og lære af søsterkirkerne i dette fællesskab.
I perioden fra 2018-2024 har lektor på AU i praktisk teologi Ulla Schmidt siddet i CPCEs råd.
Ny rådsperiode er 2024-2030.