På generalforsamlingen i Tallinn 2023 var der to høringer med ukrainske og belarusiske kirkelige repræsentanter med drøftelser om hvordan kirker kan bidrage til fred og frihed. Ved samme generalforsamling blev Den ortodokse kirke i Ukraine (som er brudt ud af Moskva-Patriarkatet) formelt optaget i KEK.
KEK har lanceret freds- og forsoningsprogrammet Pathways to Peace i lyset af krigen i Ukraine. Det vil i årene efter generalforsamlingen i 2023 være organisationens vigtigste fokus.
Folkekirkens mellemkirkelige Råd investerer mange medarbejder-ressourcer i at bistå det.
Projektet har fire dele:
- Udvikling af netværk for kirkeledere, akademikere mv. i forhold til fred i Ukraine.
- Strategisk arbejde med hvad kirkernes rolle kan være i for[1]hold til fred i Ukraine, bl.a. vedr. nødhjælp.
- Beskyttelse og genopbygning af ødelagte kirkelige bygnin[1]ger, samlingssteder og anden religiøs infrastruktur. Lobbyarbejde for at sikre, at kirkerne har mulighed for at søge midler til genopbygning i Bruxelles, Strasbourg og Den Europæiske Investeringsbank.
- At udvikle den økumeniske vision for retfærdig fred.
Tidligere generalsekretær i KEK, Jørgen Skov Sørensen, udtalte i forbindelse med generalforsamlingen i 2023:
”KEK vil gerne styrke sit arbejde med fred og forsoning, og Pathways to Peace er specifikt møntet på Ukraine. Vi ved som kirker, hvor vigtig en rolle religion spiller i forhold til fred, på godt og ondt. Og freden i Ukraine handler også om fred og forsoning mellem de to ortodokse kirker”.