Maslenitsa - ukrainsk fastelavn
Maslenitsa er en fejring af fasten, som altid ligger omkring vinteren. Der er mange folkelige traditioner forbundet med denne højtid - fra at bage pandekager til dans og sang.
I denne artikel kan du få lidt baggrundsinformation om traditionen.
Maslenitsas historie
Maslenitsa er ukrainsk kulturarv. Og selvom pandekager i dag er en stor del af fejringen, så mener nogle historikere, at ukrainere tidligere ikke lavede pandekager til maslenitsa, men snarere lavede dumplings med hytteost som også er en traditionel ret.
Højtidens historie går tilbage til hedensk tid. Det har længe været en fejring for solguden Yaril. For mange århundreder siden byggede de slaviske stammer, der levede på det moderne Ukraines territorium, halmbilleder i slutningen af vinteren, som de derefter ofrede til hedenske guder. Det var en del af fejringen. Men med kristendommens fremkomst blev folkeritualer ikke ødelagt eller glemt, de fik bare en ny betydning i forbindelse med faste og påske.
Hvad fejres på Maslenitsa?
I dag er hovedideen med højtiden at sige farvel til vinteren. Historisk set fejrede ukrainere forårsjævndøgn, altså forårets komme, på maslenitsa.
Ugen med fejringer kan på engelsk kaldes "Cheesefare Week". Det er fordi, at kirken i tiden op til fasten tillader indtagelse af mejeriprodukter, smør, ost og fisk for at forberede fastetidens restriktioner.
Maslenitsa-ugen slutter med "Tilgivelse-søndag". Dette er tiden til at bede om tilgivelse for det onde, der er gjort, og at tilgive dem, der har gjort en uret.
Maslenitsa traditioner
Datoen for maslenitsa er knyttet til datoen for påske. Den ortodokse kirkekalender er anderledes end den protestantiske, og derfor ligger fastelavn og maslenitsa ikke altid på samme tidspunkt. I år (2024) falder maslenitsa d. 11.-17. marts, hvor vi i Danmark holder fastelavn den 11. februar.
Hver dag i ugen er ifølge skik og brug udpeget til forskellige ritualer. Fælles for ritualerne er, at meget af tiden bliver tilbragt med familie og venner. Måltiderne er som regel pandekager, men ud over traditionelle pandekager med forskelligt fyld bliver der også tilberedt tærter, dumplings og gryderetter. Det skulle eftersigende give held og lykke, hvis man får gæster, at byde dem velkomne og forkæle dem med lidt lækkerier. Pandekager menes også at blive bagt for at sikre velstand og harmoni i hjemmet.
Maslenitsa er en glædelig fejring, der altid har været ledsaget af sange, dans og underholdning.