Sådan kan danske kirker fejre jul sammen med ukrainere
Også for ukrainere er julen fuld af traditioner og genkendelighed. I danske kirker spørger mange om, hvordan man kan imødekomme ukrainere i julen. Derfor har vi samlet gode råd om julefejringer sammen med ukrainere.
Ukrainere har lige som danskere mange traditioner i julen. Her er 10 elementer til fejring af ukrainsk jul:
- Tidligere blev julen i Ukraine fejret efter den julianske kirkekalender, hvor julen falder den 7. januar. Men både græsk-katolske og mange ortodokse ukrainere er i dag skiftet til den gregorianske kalender, som vi også følger i Vesten. Derfor fejrer de fleste ukrainere i dag jul den 25. december.
- Julemåltidet kaldes ”sviata vecheria”, som betyder det hellige måltid. Det spises den 24. december. Traditionelt vil man faste i tiden op til julemåltidet. Man går i gang med at spise, når den første stjerne har vist sig på himlen. Dette er for at ihukomme stjernen over Betlehem.
- Måltidet består af 12 retter (efter de 12 apostle), og de indeholder ikke kød, æg eller mel. Hovedretten er ofte ”kutia” som er en form for sødet hvedegrød. Andre retter kan være borscht, vareneky (pirogger), holopchi (kålruller uden kød) osv. Især det traditionelle julebrød ”kolach” er i høj kurs.
- Man dekorerer ofte med neg af hvede for at symbolisere Ukraines store hvedemarker. Negene kaldes ”sviata vecheria” som betyder ”bedstefædrenes ånd”, og det er et symbol på, at dine forfædre er med i dine minder.
- Efter måltidet synger man ofte salmer eller julesange kaldet ”koliadiky”. Salmerne synges oftest i hjemmet, men man kan også gå ud på gaden og synge. Nogle vil tage en stjerne sat på en stang med ud, for at symbolsk lade sig lede af stjernen over Betlehem.
- En af de kendte julesange ”schededryk” har givet os sangen ”Carol of the Bells”. Hvis du googler den, så har du hørt den i adskillige juledramaer.
- Skt. Nicholas, som både er en helgen i ortodoks og katolsk kristendom, og som er forbilledet for julemanden, giver børn gaver den 19. december, som også er Skt. Nicholas’ helgendag.
- Man dekorerer ofte med snefnug lavet af papir. Snefnuggene kan sættes på både vinduer og på juletræet.
- I det vestlige Ukraine dekorerer man også juletræer med spindelvæv lavet af papir og sølvtråd. Spindelvævene symboliserer historien om ”juleedderkoppen”. Historien lyder, at julenat spinder juleedderkoppen træet ind i spindelvæv. Derefter forvandles det til fehår eller glimmer som dækker juletræet.
- Ukrainske børn vil også ofte opføre et dukketeater kaldet ”vertep”. Handlingen centrerer sig traditionelt om julefortællingen og minder om et krybbespil. Helt centralt i en vertep er stjernen som symboliserer Jesu fødsel, og den opfattes som et symbol på glæde.
Vi vil anbefale at julearrangementer både har det særegne og det fælles. Det særegne er den klassisk danske julefejring, som man allerede kender fra mange kirker. Luciatraditionen er fx ikke kendt i Ukraine, men er en utroligt smuk og bevægende begivenhed, som vil engagere børn og unge. Her er der mulighed for, at kirkerne kan invitere ind til en ren dansk tradition.
Det særegne er det helt ukrainske. Man kan facilitere rene ukrainske fejringer, hvor man Involverer ukrainere i planlægningen og afholdelse. Folkekirken kan betale og lægge lokaler til, og det er oplagt at invitere på ukrainsk julemad.
Forslag til ukrainske islæt til dansk julefejring
- Pynt kirken op med neg. Det vil ikke virke fremmed for danskere, og vil være et fint nik til ukrainere.
- Benyt evt. det ukrainske flag sammen med Dannebrog i pyntningen til jul.
- Arranger bagedage, hvor man kan bage danske julesmåkager sammen med børnene.
- Brug Luciadag til at introducere ukrainere til en dansk lysfejring (der bliver udarbejdet en beskrivelse af Lucia på ukrainsk). På denne side findes en beskrivelse af luciafejring i Danmark på ukrainsk.
- Ukraines salme- og sangtradition er stærk. Benyt gerne dette, og få ukrainere til at synge, eller få den danske menighed til at synge på ukrainsk.
- Adventstraditionen er også stærkere i Danmark. Giv evt. en introduktion til adventsgaver, og forklar hvad adventskransen benyttes til. På denne side findes en beskrivelse af adventstraditionen i Danmark på ukrainsk.
- Involver gerne foreningslivet i fejringerne. Mange menigheder har allerede lokale FDF eller KFUMK-kredse. Benyt disse i afviklingen af aktiviteter, og sørg for en introduktion til det danske foreningsliv.
Fejring af ukrainsk jul i folkekirken
- Benyt ukrainere til at læse tekstlæsninger fra Bibelen på ukrainsk.
- Fejr den ortodokse jul i januar og server de traditionelle ukrainske retter.
- Åbn kirken for en midnatsgudstjeneste natten mellem den 24. og 25. december, eller natten mellem den 7. og 8. januar.
- Lad ukrainske børn optræde med en vertep (krybbespil)
- Spørg en ortodoks celebrant om at deltage i elementer i gudstjenesten. Vær dog opmærksom på, at de ofte vil skulle have tilladelse fra en biskop.
- Ukrainsk fællesspisning, hvor retterne tilberedes af ukrainere, og menigheden inviteres.
- Giv plads til ikoner, som er central i den ortodokse fejring af julen.
- Lad ukrainere, som spiller eller synger, optræde i kirken.
- På selve Skt. Nicholas dag den 19. december, kan man lave et arrangement for ukrainske børn, hvor de får gaver. Som før beskrevet er det normalt her, at man som ukrainer vil få gaver.