Fokus på at hjælpe forfulgte kristne og kristne konvertitter i Danmark i Helsingør Stifts mellemkirkelige udvalg
"Jeg ser gerne, at vi får givet endnu større støtte til forfulgte kristne, og at vi får et tættere samarbejde med migrantmenighederne herhjemme.", fortæller Otto Rühl, mellemkirkeligt stiftsudvalgsmedlem i Helsingør Stift
I de her dage er der valg til stiftsråd og stiftsudvalg rundt i landet, og derfor sætter vi fokus på udvalgenes mellemkirkelige arbejde. Her kan du læse, hvad Otto Rühl beretter fra det mellemkirkelige arbejde i Helsingør Stift:
Hvad optager dig mest i det mellemkirkelige udvalg?
Helt klart arbejdet med forfulgte kristne! Klaus Wivel har flere gange undret sig over, at det er ham, som ikke-kristen, der synes mest forfærdet over forfølgelsen over de kristne i Mellemøsten - så vi har i Helsingør Stift afholdt flere konferencer omkring dette - og måtte desværre aflyse den sidste år grundet covid19.
Den ene af konferencerne havde f.eks. journalist Klaus Wivel til at tale om, hvorvidt kristne overhovedet har en fremtid i Mellemøsten, Naser Khader til at tale om sine erfaringer fra Mellemøsten og Thomas Gammeltoft-Hansen og Niels Nymann Eriksen til at tale om De kristne konvertitters vilkår i Danmark. Ved en anden konference diskuterede Asger Aamund om, hvorvidt islam kan forenes med den demokratiske retsstat. Christian Aziz, som er arabisk sprogofficer, talte om, hvordan vi fra Danmark kan hjælpe de forfulgte kristne og hvordan vi kan hjælpe. Torben Bramming talte om mission blandt muslimer og Nabil Astafanos, der er arabisk præst i menigheden Greater Love, i Vigerslev, talte om, hvordan vi hjælper konvertitterne.
Jeg kunne godt forestille mig, at kommende konferencer fokuserede på dette med hjælpen - hvad gør vi for at hjælpe forfulgte kristne? Og absolut også, hvordan vi kan hjælpe de konverterede kristne her i landet.
Har I konkrete opgaver eller projekter i stiftet/provstiet?
Ja, vi havde planlagt en studietur til Israel, som grundet Coronaen desværre endnu ikke er blevet til noget, men hvis der også er stemning for dette i det nye stiftsråd, og coronarestriktionerne forsvinder, kunne det være en plan for 2021-25 - forhåbentlig i samarbejde med rabbiner Michael Melchior (Bent Melchiors ældste søn) der er rabbiner i Israel og far til vores nuværende overrabbiner Jair Melchior. Michael Melchior arbejder, som sin nyligt afdøde far, meget med dialog med de andre trossamfund.
Vi har flere præster i stiftet, der allerede har lavet studieture til Israel, så hvordan "klæder" vi andre præster på til at kunne tage menighederne med til de hellige steder i Israel? Men netop når vi snakker mellemkirkeligt arbejde, skal vi selvfølgelig også besøge både de lutherske, katolske, ortodokse, armenske og koptiske kirker. Og forhåbentlig kan vi få Michael Melchior til at fortælle om sit arbejde med at skabe dialog mellem jøder, kristne og muslimer. Mange danske gymnasielærere har mødt ham på kurser, jeg har arrangeret om Holocaust på Yad Vashem, og det kunne være rigtigt spændende, hvis også præster kunne møde ham og blive introduceret til hans tanker om religiøse ledere som mulige fredsskabere.
Hvordan ønsker du, at det mellemkirkelige arbejde ser ud i fremtiden?
Jeg ser gerne, at vi får givet endnu større støtte til forfulgte kristne, og at vi får et tættere samarbejde med migrantmenighederne herhjemme. Der er mange kristne flygtninge i Danmark - er vi gode nok til at tage imod dem? Måske også et samarbejde med de lutherske kirker i Berlin og de fem østtyske delstater. De har meget store problemer med ekstremt lave medlemstal. De kommende ti-femten år kunne man samarbejde om 500 års reformationsjubilæer: Haderslev 1525, Rostock 1531 - Danmark 1536.
Otto Rühl
Næstformand i Det mellemkirkelige stiftsudvalg i Helsingør Stift og lektor på Helsingør Gymnasium.