Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

To danske biskopper deltager i pavens begravelse

Den ene biskop deltager på vegne af Det Lutherske Verdensforbund.

Thinas Reubgikdt Rasmussen møder Pave Frans

Thomas Reinholdt Rasmussen, biskop i Aalborg Stift, deltage som repræsentant for folkekirken, når pave Frans på lørdag den 26. april begraves i Vatikanet. Biskoppen i Viborg Stift, Henrik Stubkjær, er som præsident for Det Lutherske Verdensforbund, LVF, også på gæstelisten til pavens begravelse i Vatikanet lørdag den 26. april.

- Den romersk-katolske kirke er en del af folkekirkens historie. I flere år har jeg selv deltaget i samtaler med Den katolske Kirke her i landet vedrørende kirke og tro. I den forbindelse mødte jeg pave Frans i 2022. Selvom der er forskelle mellem kirkerne, deler vi det samme håb. Pave Frans har som person været betydningsfuld for vores tid, og det er naturligt, at folkekirken også er repræsenteret ved begravelsen, siger Thomas Reinholdt Rasmussen.

Henrik Stubkjær har to gange været i audiens hos pave Frans, begge gange som en del af en delegation fra LVF. Første gang var for fire år siden og anden gang var sidste år, 2024.

- Jeg ser frem til at vise paven en sidste ære. Han var en markant kirkeleder, som har formået at trænge langt ud over den katolske kirke med sine budskaber om værdighed for fattige og udstødte, klimaet og menneskets ansvar i forhold til skaberværket. Det er der, vi som lutheranere står i stærkt fællesskab med katolikkerne, siger Henrik Stubkjær.

Paven styrkede venskabelige forbindelser mellem katolikker og protestanter 

De venskabelige forbindelser mellem den katolske kirke og den lutherske kirke, som folkekirken er en del af, blev styrket efter pave Frans’ besøg i 2016 i Lund i Sverige ved den internationale markering af 500-året for Reformationen. Her manede paven til enhed, og der blev indgået samarbejdsaftaler mellem det lutherske og det katolske internationale nødhjælpsarbejde - hhv. LVF’s World Service og det katolske Caritas Internationalis.

- Da jeg besøgte ham i juli sidste år talte vi både fred og kirkernes fælles arbejde for kristen enhed. Også her var han en foregangsmand. Efter besøget har vi nu sat et dialogarbejde i gang mellem Den katolske Kirke og Det Lutherske Verdensforbund, hvor vi sammen læser Den Augsburgske Bekendelse fra år 1530, som er en del af folkekirkens. Vi ser på, om ikke vi her 500 år efter faktisk har nærmet os hinanden og ser ens på mange af de centrale trossætninger, siger Henrik Stubkjær.