Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Europas flygtningesituation behandles af FN og kirker i samråd

Foto: Peter Williams/WCC

”Der er behov for at tage fælles ansvar og koordinere handling, hvis vi skal klare udfordringen fra den aktuelle flygtningekrise.” Dette var budskabet fra et topmøde i januar med fokus på flygtningekrisen i Europa. Kirkernes Verdensråd var indbydere sammen med FN-organisationer som UNHCR, UNICEF og UNFPA. 

Krisens omfang og kompleksitet gør, at hverken FN, EU, enkeltstater, civilsamfund eller kirker klarer denne opgave alene. På alle niveauer er der behov for at tænke, tale og forstå sammen. I oktober kaldte Kirkernes Verdensråd kirker i Europa sammen omkring et bord, hvor man i fællesskabovervejede kirkelig respons på krisen. I januar skete det – som noget helt nyt – i samarbejde med FN, hvilket udvidede perspektiverne på en række punkter.

Fra oktober til januar var der sket en positiv udvikling i struktureringen af debatten, hvor man ved dette møde havde et klart tredelt fokus:

1) Årsagerne til, at flygtningestrømmen skabes. Her var et skarpt fokus på nødvendigheden af, at krigshandling ophører i Syrien, næsten for enhver pris. Uden fred er der blot udsigt til yderligere flygtningestrømme. Men Syrien er ikke eneste arnested. Afghanistan, Iran, Afrika skaber også store flygtningestrømme, ofte af vidt forskellige årsager. 

2) Transit-ruterne gennem Europa. Vi taler stadig om kaos på dette område. Europa er udsat for massive illegale flygtningestrømme, fordi man ikke har kunnet finde ud af at etablere regulerede flygtningestrømme.

Menneskehandlere, der tjener milliarder i disse måneder, er meget tilfredse med den ordning. Men det er en katastrofe for både flygtninge og Europas lande, der febrilsk kæmper for at blive fri for disse uregulerede strømme. Der blev peget på det fælles ansvar for at få etableret reguleret modtagelse af flygtninge ved Europas ydre grænser og herfra etablere sikre ruter til modtagerlande. Kirker i hele Europa har været stærke fortalere for en ”safe passage”-model.

3) Endelig var der fokus på modtagelse af flygtninge. Også her er man i bevægelse fra kaos til noget, der ligner en tilstrækkelig modtagelse. Kirker over hele Europa er involveret sammen med andre civilsamfundsaktører i samspil med de relevante myndigheder. Erfaringer udvikles i disse måneder i lyntempo – uden at nogen dermed kan sige, at tingene kører som de skal.

På afstand lyder det helt naturligt, at FN og kirkerne taler sammen. Men det var faktisk epokegørende nyt, at det ved dette møde skete på en så åben og struktureret måde. Der er tale om et holdningsskifte hos FN, hvor man nu i langt højere grad end tidligere anerkender den nødvendige rolle, som trosbaserede organisationer (FBO’er, Faith Based Organizations) har i løsningen af de tunge udfordringer, verden står over for. Fremtiden vil vise i hvilken grad FN og stater er villige til at videreudvikle et sådant samarbejde med trosbaserede organisationer. I så fald kommer også de økumeniske organisationer i spil på et nyt og spændende niveau. 


Af Birger Nygaard