Nye tal viser, at der bor knap 100000 fra traditionelt ortodokse lande. Mange er kommet til landet for at arbejde men vælger at slå sig ned i Danmark og stifte familie her. Det gælder især folk fra Rumænien, Bulgarien, Ukraine og Balkanlandene. I dag vokser antallet af rumænske ortodokse drastisk, da flere og flere kommer til Danmark for at arbejde i landbrugssektoren. Af samme grund oplever mange danske landsogne i disse år, ikke mindst i Ribe og Haderslev stift, at mange af de nye sognebørn er ortodokse rumænere. Det mellemkirkelige arbejde, eller nærmere: relationen til ortodokse herboende danskere, er af særlig betydning for folkekirken i disse år.
Traditionen tro indbyder Det mellemkirkelige Råd repræsentanter for stiftsråd og stiftsudvalg m.fl til det årlige mellemkirkelige møde. På mødet i februar 2020 vil der være fokus på de mange herboende østeuropæere med overvejende ortodoks baggrund; hvordan kan folkekirken række ud til østeuropæerne og de ortodokse?
Det vil vi belyse, dels ved foredrag om de ortodokse kirker i Danmark og internationalt, dels ved samtale med Mihai Hornicar, præst ved den rumænsk-ortodokse kirke i Roskilde, og dels ved at tale om hvilke lokale mellemkirkelige tiltag der bliver gjort for at komme herboende østeuropæere i møde.
Så vidt programmet for den ene dag – den næste dag er et emne, som ulykkeligvis fylder meget på verdens dagsorden: Tros- og religionsfrihed og forfølgelse af kristne. På årsmødet vil biskop emeritus og medstifter af tænketanken for forfulgte kristne, Karsten Nissen, medvirke, og sangerinde og tidligere samvittighedsfange Helen Berhane vil give sit stærke og medrivende vidnesbyrd om at være forfulgt på grund af sin tro i Eritrea.
Den globale udvikling i forhold til forfølgelse af kristne vil blive skitseret, der vil blive præsenteret forskellige danske og internationale initiativer der er i gang for at modvirke forfølgelser, og der vil blive mulighed for at drøfte hvordan vi i folkekirken og ude i stifterne konkret kan støtte vore forfulgte brødre og søstre.
Vel mødt til et indholdsrigt døgn om det mellemkirkelige arbejde i folkekirken!
----------------
Program
Fredag 7 februar
16.30 – 17.00
Ankomst og check-in
17:00 - 18:45
Velkomst ved formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd, v/ Mogens Mogensen
Introduktion til den ortodokse kirke v/ ph.d. studerende Emil Hilton Saggau
Hvordan er det at være ortodoks kirke i Danmark? Hvordan er relationen mellem folkekirken og den ortodokse kirke i Danmark? V/ Mihai Hornicar, præst i den rumænsk-ortodokse kirke i Danmark
18:45 – 20:15
Middag
20.15 – 21.30
De ortodokse kristnes tilstedeværelse i Danmark v/ Emil Hilton Saggau
Lokalt mellemkirkeligt arbejde i folkekirken – hvordan kommer vi østeuropæere i møde?
21:30 – 21.45
Aftensang
Herefter socialt samvær
Lørdag 8 februar
08:45 - 09:00
Morgenandagt
09:00 – 09.40
Vidnesbyrd fra en forfulgt kristen. V/ Helen Berhane, tidl. samvittighedsfange i Eritrea.
09.40 – 10.15
Hvad kan vi i folkekirken gøre for at støtte forfulgte kristne? V/ Karsten Nissen, Biskop emeritus og medstifter af Tænketank for forfulgte kristne
10:15 – 10.30
Hvordan kan vi styrke tros- og religionsfriheden? Præsentation af forskellige nationale og internationale initiativer
10.30 – 10.45
Kaffepause
10.45 – 11.15
Diskussion: Hvad kan man gøre lokalt og nationalt for at støtte forfulgte kristne?
11:15 – 12:20
Nyt fra stiftsudvalgene – fælles orientering
Orientering fra Det mellemkirkelige Råds sekretariat
12:20 Afslutning
12:30 Frokost
Praktiske oplysninger:
Tilmelding sker via mail til interchurch@interchurch.dk eller pr. telefon +45 33114488 med angivelse af deltagers navn, e-mail samt angivelse af, hvortil faktura for deltagerbetaling skal sendes. Desuden bedes oplyst om der er særlige hensyn vi skal være opmærksomme på, fx fødevareallergi og lign. Der er foreløbigt ingen begrænsning på antal deltagere pr. stift.
Tilmeldingsfrist: onsdag 18. december 2020.
Deltagergebyr inkl. overnatning og forplejning: Ca. 1.900 kr.
Det er også muligt kun at deltage 1 dag til reduceret pris – kontakt sekretariatet for mere information.
Betaling: Efter mødet udsendes opkrævning
Mødeadresse: Vejle Center Hotel, Willy Sørensens Plads 3, 7100 Vejle
Der er mulighed for parkering ved hotellet. Husk at hente P-billet i receptionen.