Konference om missionale arbejdsformer
Etablerede kirker som folkekirken har en missional udfordring. Den adresseres på missionskonferencen 2016, som har internationale erfaringer på programmet.
Hvert andet år afholdes der i Folkekirkens Mission en stor missionskonference. Konferencen i 2016 afholdes på Galleri Emmaus i Haslev og byder på en helt særlig oplevelse, idet 25 af verdens førende forskere fra International Research Consortium er samlet i Danmark i en uge. Det giver nogle unikke muligheder for at benytte den store missionsteologiske ekspertise, som alligevel befinder sig i Danmark på samme tidspunkt, som missionskonferencen. Missionskonferencen er således planlagt som en integreret del af de 25 internationale deltageres ugeprogram, mens de er i Danmark.
Temaet for missionskonferencen i 2016 er Missionale arbejdsformer for gamle kirker i en ny verden. Med gamle kirker tænkes der for eksempel på en nationalkirke som Den danske Folkekirke.
De gamle nationalkirker oplever en tilbagegang i medlemstallet over hele verden. Dette gælder også i Danmark, hvor der de senere år har hersket en forfaldshistorie om folkekirken: Dåbstallet falder, kirker lukkes, og befolkningen sekulariseres.
Når man sammenligner de gamle og etablerede kirker med nyere kirker, så fokuseres der ofte på, at de gamle kirker er begrænsede af deres mangel på fleksibilitet og tilpasningsdygtighed i mødet med nye missionale udfordringer. Nogle vil mene, at de etablerede kirker har en svagere missional identitet. Det er muligvis en rigtig betragtning.
Men der er også fordele ved at være en etableret nationalkirke, idet der opstår unikke muligheder for at formidle evangeliet i en bred sammenhæng i befolkningen. Missionskonferencen vil fremhæve nogle af disse muligheder og belyse, hvordan gamle kirker fornyer sig i lyset af den nye verden, de befinder sig i. I en dansk sammenhæng er der velafprøvede missionale praksisformer, som vinder udbredelse og er med til at revitalisere kirken i lokal sammenhæng. Det gælder for eksempel erfaringerne med lytterunder, ungdomskirke og flygtningearbejdet.
Også internationalt er der missionale praksisformer inden for de etablerede kirker, som vi som dansk folkekirke kan spejle os i og lære af. Vores internationale gæster vil præsentere en række af disse erfaringer som små spots ved en række workshops.
Ekspertisen fra de internationale gæster vil også komme frem gennem konferencens missionsteologisk hovedforedrag og den efterfølgende debat i plenum. Dermed får deltagerne både en konkret praksisorienteret og en solid teoretisk vinkel på temaet.
Se uddybende beskrivelse af programmet for missionskonferencen samt præsentation af de mange spændende workshops på hjemmesiden.