Fortsæt til hovedindholdet
Årsberetning
Folkekirkens Migrantsamarbejde

Folkekirkens Migrantsamarbejde

Ravi Chandran og Astrid Krabbe Trolle på konferencen i april.

Ravi Chandran og Astrid Krabbe Trolle på konferencen i april. Foto: Ulrich Panduro. 

Migrantkonference for hele landet 

I april holdt Folkekirkens Migrantsamarbejde sammen med Landsforeningen af Menighedsråd konferencen ”Midt iblandt os – Migranter i kirke og samfund”, som samlede ca. 100 folkekirkelige praktikere fra hele landet. Det blev en god anledning til at udveksle erfaringer med hinanden, og gennem oplæg og workshops blev der delt ny viden og inspiration fra ind- og udland. Konferencens første dag bød på faglige oplæg om udvalgte migrantgrupper samt inspirationsoplæg om samarbejde mellem kirker og kommuner om integrationsopgaven. Dagen efter indledte leder af Folkekirkens Migrantsamarbejde, Søren Dalsgaard, med fem overordnede strategiske pejlemærker for fremtidens mangfoldige folkekirke, hvorefter der var workshops om fx migranters møde med kirkekontoret, unge nydanskere med dobbeltidentiteter og ansættelser af folk med migrantbaggrund i folkekirken.

Se de fem pejlemærker

 

Almindeliggørelse

Berit Weigand Berg har i to år arbejdet med, hvordan migrantarbejdet bliver en del af folkekirkens almindelige hverdag – det vi kalder almindeliggørelse. Der har været fokus på folkekirkelige faggruppers møde med migranter, fx på kirkegården, på kirkekontoret og i det diakonale arbejde. Almindeliggørelse er en hovedlinje i arbejdet fremover.  

 

Almindeliggørelse går hånd i hånd med kompetenceopbygning hos kirkernes medarbejdere og udbredelse af koncepter med lav kompleksitet, som er velafprøvede og derfor nemme at gå til for et sogn. Der er fx udarbejdet forslag om nytårskoncerter samt 4. maj-fredsgudstjenester med særligt migrantfokus.

 

Udvikling og udbredelse af koncepter samt opbygning af kulturkompetencer kræver imidlertid ofte, at der er nogen i mere lokalt regi, der går foran og specialiserer sig i migrantområdet. Folkekirkens Migrantsamarbejde oplever derfor, at almindeliggørelsen går hånd i hånd med prioritering og etablering af særlige migrantindsatser på provstiniveau.

 

Den ukrainsk ortodokse gudstjeneste ved lanceringen i oktober af den nye forening i Apostelkirken, København

Den ukrainsk ortodokse gudstjeneste ved lanceringen i oktober af den nye forening i Apostelkirken, København. Foto: Ole V. Wagner.

Ukraineindsatsen

I 2024 blev ukraineindsatsen forankret lokalt i folkekirken, da det landsdækkende samarbejde mellem 14 provstier fra hele landet videreførte ansættelsen af ukrainemedarbejder Viktoria Mortensen til at understøtte de mange lokale aktiviteter blandt ukrainere.  

 

I august blev den nye ”Forening til støtte for Den Ortodokse Kirke i Ukraine i Danmark” stiftet som en ramme for det kirkelige liv blandt herboende ukrainere, der tilhører den autokefale ortodokse kirke under metropolit Epiphanius. Foreningen er kommet godt fra start og er på finansloven i 2025.

 

Ordination af farsi-koordinator

I september blev koordinator for farsi-talende, Naser Rezaeih ordineret og indsat som sognepræst i Christianskirken i Aarhus. Med ordinationen er der sket endnu et løft af folkekirkens farsi-arbejde, som stadig vokser i både antal og modenhed.

 

Hans ansættelse er et resultat af et landsdækkende provstisamarbejde, hvor 14 provstier sammen finansierer hhv. en farsi-talende og ukrainsk-talende medarbejder, der arbejder blandt disse sproggrupper på tværs af landet.

Naser Rezaeih, Henrik Wigh-Poulsen og Irene Thyrri.

Naser Rezaeih, Henrik Wigh-Poulsen og Irene Thyrri. Foto: Anna Thyrri.

Medlemmer af Provstisamarbejdet

Københavns Stift  

  • Vor Frue-Vesterbro Provsti (hjemsted for samarbejdet)  
  • Nørrebro Provsti  
  • Bornholms Provsti  
  • Valby-Vanløse Provsti  

Roskilde Stift  

  • Greve-Solrød Provsti  
  • Slagelse Provsti  
  • Lejre Provsti  

Helsingør Stift  

  • Frederikssund Provsti  
  • Viborg Stift  
  • Holstebro Provsti  
  • Ikast-Brande Provsti  
  • Lemvig Provsti  

Aalborg Stift  

  • Sydthy Provsti

Aarhus Stift  

  • Aarhus Domprovsti  
  • Skanderborg Provsti

 

Læs mere om Provstisamarbejdet.