Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Behov for repræsentanter til uledsagede flygtningebørn

Røde Kors søger i øjeblikket repræsentanter til uledsagede flygtningebørn. Det er en mulighed for at hjælpe børn, der ellers står alene i en meget svær situation.

Børn og unge under 18 år, som kommer til Danmark for at søge asyl alene, kaldes for ”uledsagede mindreårige asylansøgere”. Uledsagede flygtningebørn får udpeget en personlig repræsentant, som støtter den mindreårige under behandling af asylsagen, deltager i møder med det offentlige og generelt tager del i barnets liv. Den frivillige repræsentant fungerer som barnets værge under behandling af asylsagen. Som repræsentant for et uledsaget flygtningebarn, skal man være uafhængig af udlændingemyndighederne – der kan fx være tale om en slægtning eller en privatperson. Det er Røde Kors, som indstiller repræsentanter, og der er et stort behov for flere frivillige repræsentanter. Medarbejderne på Røde Kors’ asylcentre yder nemlig kun socialpædagogisk arbejde, og må ikke hjælpe børnene med deres asylsag. Repræsentanten spiller derfor en meget vigtig rolle i en svær periode i barnets liv og er en garant for, at hans eller hendes rettigheder overholdes.

D. 16. maj 2017 kunne man i Kristeligt Dagblad læse artiklen ”Venskab er den bedste kur mod krigens traumer”, hvor 22-årige Popal Naseris historie fortælles. Popal kom til Danmark som uledsaget flygtningebarn i 2010. Han flygtede fra Afghanistan, efter at Taleban havde forsøgt at tvinge ham til at begå et selvmordsangreb, da han var blot 11 år gammel. Menneskesmuglere organiserede Popals flugt fra Afghanistan til Iran, siden til Tyrkiet og til sidst til Europa. Da Popal kom til Danmark, havde han i flere år mareridt hver eneste nat – om krigen i Afghanistan og flugten til Europa. Han fortæller, at ensomheden var et af hans største problemer, da han kom til Danmark. Men da Popal mødte Merete og Jarle Tangstad fra frikirken Kirken i Kulturcenteret på Nørrebro i København, tog hans liv en ny drejning. Ægteparret åbnede deres hjem for ham, og for tre år siden sagde de ja til, at han måtte kalde dem for mor og far. Mødet med Merete og Jarle har gjort, at Popal ikke længere føler sig ensom som før – og han har fået en familie. Popal har i dag opholdstilladelse i Danmark for de næste seks år, han har fast arbejde og vil gerne tage en hf. Familien i Afghanistan har han ikke længere kontakt med, men hans lillebror kom for nyligt til Danmark som uledsaget flygtningebarn.  

Røde Kors søger i øjeblikket repræsentanter til de børn og unge, som bor på deres børnecentre. For at blive repræsentant skal man være minimum 25 år, man skal deltage i møder med Udlændingestyrelsen og generelt være en støtte for barnet/den unge. Det giver en mulighed for at hjælpe et flygtningebarn, som ellers står meget alene i en svær situation. Som repræsentant bliver man godt klædt på til opgaven og får løbende uddannelse og den nødvendige vejledning.

Du kan læse mere om at blive værge på Røde Kors' hjemmeside, hvor du også kan se, hvordan du kommer i kontakt med organisationen, hvis du ønsker at være repræsentant for en uledsaget mindreårig flygtning. 

Af Maria Sandborg-Olsen