Det er nu, integrationen af ukrainerne for alvor er i gang
Der sker hos mange ukrainere et mentalt skifte, efterhånden som realiteterne indfinder sig og perspektivet for opholdet i Danmark går fra midlertidigt til permanent. Den mentale forandring og de behov det afføder hos ukrainere, skal vi som kirke være klar til at møde.
Skrevet af Søren Dalsgaard, leder af Folkekirkens Migrantsamarbejde
Det er over et år siden den russiske storinvasion i Ukraine sendte tusindvis af ukrainere på flugt. I Danmark har vi indtil nu givet opholdstilladelse til 37.000 ukrainere, og der kommer fortsat nye til.
Hovedbudskabet er klart: Det er nu, integrationen for alvor er i gang!
Det kan måske godt overraske, for de fleste ukrainere har på nuværende tidspunkt været i Danmark i mere end et år. Men de fleste har været optaget af andre mere jordnære ting: Først de akutte behov ved den første ankomst, dernæst registrering og opholdstilladelse hos udlændingemyndighederne, og så alt det praktiske i forbindelse med etableringen ude i kommunerne.
Nu er der for mange faldet mere ro på. Hverdagen går med arbejde eller sprogskole, og børnene går i skole eller daginstitution. Men samtidig begynder krigstraumerne at melde sig, ligesom de negative aspekter af kulturforskellene træder tydeligere frem. Det uovervindelige danske bureaukrati, den blødsødne pædagogik og tilgang til læring samt den lidt reserverede danske mentalitet er noget, som mange ukrainere kæmper med at navigere i.
Her kan kirkens fællesskaber spille en stor rolle. Fællesskabsorienterede aktiviteter, hjælp til at træne sproget, medvandring omkring kulturbarriererne, og psykosociale tiltag som fx MindSpring er vigtige tiltag fra kirken i den fase, vi står i nu.
Fra midlertidig til permanent tilværelse i Danmark
I starten havde mange ukrainere en forestilling om, at de ville vende tilbage til deres hjemland og familie, når kamphandlingerne havde lagt sig. Det ser vi også eksempler på, og mange har naturligvis konstant tankerne hos deres familie og landsmænd i Ukraine. Men der sker også hos mange ukrainere et mentalt skifte, efterhånden som realiteterne indfinder sig og perspektivet for opholdet i Danmark går fra midlertidigt til permanent.
Allerede i efteråret 2022 angav 40% af de fordrevne ukrainere i en stor undersøgelse fra Integrationsministeriet, at de ønsker at blive i Danmark efter krigens afslutning. Samme undersøgelse konkluderede, at flertallet af de fordrevne ukrainere kommer fra Ukraines østlige og nordlige egne, som har været særligt præget af den russiske besættelse og/eller intense krigshandlinger.
Når man indser, at fremtiden også på længere sigt bliver i Danmark, så påvirker det naturligvis den måde man investerer i fx sprogindlæring, kulturel integration og sociale relationer i lokalsamfundet. Den mentale forandring og de behov det afføder hos ukrainere, skal vi som kirke være klar til at møde.