Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Menighedsrådsmedlemmer har fået øjnene op for migrantarbejdet  

Migranter skal inkluderes i folkekirken - det var et af budskaberne på årsmøde for menighedsråd 

På årsmødegudstjenesten var der internationale islæt. Bl.a. blev der spillet på guzheng (en kinesisk harpe). Foto: Skjold Andreas Arendt og Vivi Rolskov Jensen

Migrantarbejdet er begyndt at blive en folkelig fællessag. Der er i dag en bred opbakning til, at folkekirken skal række ud til nydanskere. Det blev tydeligt, da Landsforeningen af Menighedsråd afholdt årsmøde på Nyborg Strand sidste weekend.

Fremtidens kirke

I sin formandskommentar pegede Søren Abildgaard på, at som medlemstallene udvikler sig, vil folkekirken ikke være en flertalskirke, hvis man ikke sadler om. 

”Folkekirken er desværre dårlig til at tilbyde indvandrere og deres efterkommere et nyt kirkeligt hjemsted. Det kan vi udlede af den meget lave medlemsandel i disse stadig større befolkningsgrupper. Det er som om, at det kræver dybe rødder i dansk kultur for at føle sig rigtig velkommen i folkekirken,” sagde Søren Abildgaard. 

Dermed udfordrede Søren Abildgaard forsamlingen til at overveje, hvilken kirke folkekirken skal være i fremtiden:

”Udviklingen tvinger os til at tage stilling til, om vi vil være en stadig mindre og stadig mere marginaliseret kirke for primært ældre etniske danskere, eller om vi vil prioritere ressourcer til en mere aktiv dåbsindsats, om vi vil involvere os aktivt som missional kirke, og om vi vil åbne vejen til folkekirken for kristne uanset herkomst,” lød det fra Søren Abildgaard.

Læs mere i talen her

Hvordan inviterer menigheder migranter ind i kirken? 
På en workshop på årsmødet blev menighedsrådsmedlemmer introduceret til, hvordan man kan gå i gang med migrantarbejdet lokalt. Workshoppen ledtes af Søren Dalsgaard, leder af Folkekirkens Migrantsamarbejde, Ingrid Ank, akademileder og redaktør på Grundtvigsk Tidende, samt sognepræst Birgitte Rosager Møldrup, Grundtvigsk Forum.

Folkekirkens Migrantsamarbejde medvirkede også som udstiller på årsmødet. I pauserne kunne menighedsrådsmedlemmer besøge vores stand og få inspiration og gode råd til, hvordan de kan komme i gang med migrantarbejdet i deres sogn. Menighedsrådsmedlemmer fra mindst 70 sognebesøgte standen og fik printet statistik over den nydanske befolkning i deres sogn. 

Se her hvor mange migranter, der bor i dit sogn, og hvilke lande de kommer fra, på Landsforeningens hjemmeside.

Vi har noget at byde på for alle mennesker i vores samfund

Peter Birch, biskop, Helsingør Stift 

Biskop Peter Birch og koordinator for farsitalende Naser Rezaeih prædikede ved årsmødets afslutningsgudstjeneste. Foto: Skjold Andreas Arendt og Vivi Rolskov Jensen

Søndag prædikede biskop Peter Birch sammen med Naser Rezaeih, der er koordinator for farsitalende i folkekirken, på årsmødet. Foruden nyskabelsen ’dialogprædiken’ kunne de 600 deltagere nyde musik fra fjerne himmelstrøg med musikalsk ledsagelse af en kinesisk violin og harpe.

”At være folkekirke i en multikulturel virkelighed er både en gave og en opgave. En gave fordi vi kan berige hinanden på tværs af kultur og tradition, og en opgave fordi vi kan og skal være noget for de mennesker, der kommer til vores land og bliver en del af vores samfund. Førstnævnte fik vi på fineste vis illustreret ved gudstjenestens musikalske indslag fra hele verden. Og i forhold til sidstnævnte er vi heldigvis godt i gang mange steder som også dagens medprædikant Naser Rezaeihs arbejde viser. Vi har noget at byde på for alle mennesker i vores samfund,” siger biskop Peter Birch, der havde tilrettelagt søndagens gudstjeneste på Landsforeningen af Menighedsråds årsmøde.