Mere en 70 præster og kirkelige medarbejdere i flygtninge- og indvandrerarbejdet
Mere end 40 præster samt 30 øvrige medarbejdere i folkekirken og frie folkekirkelige organisationer arbejder med flygtninge og indvandrere
Arbejdet med asylansøgere og flygtninge i kirken er en stor opgave, som kræver mange hænder, når den skal løses. Der er en lang række ansatte og frivillige i Folkekirken og i de frie folkekirkelige organisationer, som i mange forskellige funktioner er med til at sikre, at kirken er indbydende for og har tilbud til de mennesker, som kommer her til landet.
Lige nu er der over 40 præster i folkekirken, som på den ene eller anden måde har et særligt ansvar over for asylansøgere og flygtninge. Det tal dækker både over de ressourcepræster, der findes i hvert stift og præster, der på anden vis har tid afsat til arbejdet med asyl- og indvandrerområdet. Ressourcepræsterne har udover deres egen kontakt til asylansøgere og flygtninge også til opgave at varetage en vejledende funktion over for andre præster, der møder asylansøgere og flygtninge i deres arbejde.
Det er forskelligt, hvordan asylarbejdet er koordineret i stifterne. I Roskilde og Aarhus Stifter er der udpeget en kontaktpræst for hvert provsti, der har en særligt ansvar for arbejdet med asylansøgere, flygtninge og indvandrere. I andre stifter er der en eller flere præster, som er særlig udpeget til arbejdet på asylområdet og indvandrerområdet over et større geografisk område.
Foruden præsterne er der også ca. 30 ansatte, både i folkekirken og i de frie folkekirkelige organisationer, som arbejder med migranter og flygtninge inden for det sociale og menighedsopbyggende område. Disse personer er afgørende for, at sprogcaféer, jurarådgivning, dåbs- og kristendomsundervisning, sociale aktiviteter, udflugter og meget mere, kan fungere. Mange af dem har en rådgivende konsulentfunktion i forhold til de frivillige og står for at arrangere temadage og skabe rum for erfaringsudveksling. De skaber relationer mellem danskere og indvandrere, tager hånd om praktiske og administrative udfordringer og hjælper de flygtninge og indvandrere, som ønsker det, med at blive en integreret del af de danske menighedsfællesskaber.
Endeligt er der en kæmpe gruppe frivillige, som står i det konkrete arbejde til daglig. Uden de frivillige ville mange af de aktiviteter, der henvender sig til flygtninge og indvandrere, ikke kunne finde sted. Mange af disse frivillige fungerer som brobyggere ind i de etablerede danske fællesskaber i kirken. For selv om det er vigtigt med særlige aktiviteter målrettet flygtninge og indvandrere, så er målet, at vores nye naboer må blive fuldt integreret i de eksisterende folkelige og kirkelige fællesskaber.
Af Pia Nielsen