Migranter vil være venner, ikke projekter
Konferencen ”midt iblandt os” på Nyborg Strand blev åbnet fredag 19. april med oplæg af Tomas Sundes Drønen og Stian Sørlie Eriksen, fra VID videnskabelige højskole, Norge.
Konferencen ”midt iblandt os” på Nyborg Strand blev åbnet fredag 19. april med oplæg af Tomas Sundes Drønen og Stian Sørlie Eriksen, fra VID videnskabelige højskole, Norge. Blandt deres pointer er, at migranter ikke ønsker at blive set som projekter, men som nye venner. At det er vigtigt at skabe mødesteder, hvor migranter oplever at være en reel del af fællesskabet.
De slog fast, at vi i Norden sjældent møder migranter, der hvor vi færdes i vores fritid. Samtidig kan migranter opleve, at selv om de deltager i fx forældremøder i skolen, så er de ikke en del af fællesskabet blandt forældrene i klassen.
- Vores kulturelle baggrund kan være meget forskellige. Det kan være udfordrende for os. Et eksempel er, at mens det i Danmark er forbudt at slå sine børn, så er det i mange andre kulturer og nationer en helt normal og vigtig del af at opdrage sine børn, sagde Thomas Sundnes.
Den kristendom vi i stor udstrækning har i Norden, som kan opfattes som kølig og med få kirkegængere, er noget helt andet end det, migranterne er vant til. De søger derfor migrantmenigheder, hvor det er naturligt at gå i kirke om søndagen. En af forklaringerne kan være, at migranterne kommer fra samfund, hvor kirken er garant for, at tingene går som de skal. I Norden er det staten, der sørger for det.
- Globaliseringen ændrer verdensbilleder og mange mennesker får et transnationalt hverdagsliv. Det fysiske er i opløsning, men tiden er også under forandring på grund af globaliseringen, og det påvirker dét at være migrant. For mange migranter er kroppen et sted, men hovedet et andet sted. Vi ser ikke, hvad der foregår inde i hovedet på en migrant. Det er en af udfordringerne, sagde Stian Sørlie Eriksen.
Drønen og Eriksen pegede på, at vi i Norden har brug for indvandring i fremtiden for at kunne opretholde vores levestandard. Samtidig er procentandelen af nordmænd med migrant-baggrund, der tager en højere uddannelse, højere end procentandelen af etniske nordmænd, der gør.
Vi lægger snarest muligt PP fra oplægget ud her.