Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ny asylkoordinator i Haderslev Stift

Birgitte Wiedemann Daabeck er blevet ansat som asylkoordinator i Haderslev Stift, hvor hun skal hjælpe de enkelte sogne med at udvikle arbejdet med de flygtninge og asylansøgere, der kommer til Danmark.

Birgitte Daabeck er ny asylkoordinator i Haderslev Stift
foto: Haderslev Stift

Birgitte kommer med en uddannelsesmæssig baggrund som agronom og har i snart 17 år primært arbejdet med rådgivning og projektledelse i udlandet. Hun har boet i over 4 år i Aleppo i Syrien og arbejdet mere end 10 år i Mellemøsten, desuden har hun arbejdet og boet i Namibia og Tunesien samt stået for diverse projekter i Centralasien. I hendes internationale arbejde har fokus altid været på at møde og samle mennesker omkring ny viden og nye redskaber som passer ind i den enkeltes hverdag. 

Senest har hun arbejdet en periode som centerkoordinator for Børkop asylcenter ved Røde Kors. Hun tager erfaringerne fra asylcentret med sig i sit nye job som asylkoordinator i Haderslev stift. I arbejdet ved Røde Kors var værktøjet sprog (at kunne kommunikere på bl.a. arabisk) og at lytte og støtte, samt gøre perioden fra ankomst til afgørelse så tålelig som mulig for familierne tilknyttet asylcentret.

Som ny asylkoordinator for Haderslev stift glæder Birgitte sig til at danne sig et overblik over de forskellige aktiviteter som forgår omkring asyl/integrationsarbejdet rundt i stiftet og til at besøge de mange aktører som til dagligt arbejder med området inden for folkekirken. Fremadrettet skal hun fungere i en støttefunktion for asylpræsterne og provsten, samt til de enkelte sogne og provstier som gerne vil arbejde aktivt med integration og asyl. Hun vil også arbejde på, at asylaktiviteterne inden for folkekirken bliver mere synlige rundt omkring i sognene, så folk hurtigt kan danne sig et overblik over hvem man kan kontakte og hvor man kan gå hen hvis man gerne vil engagere sig i arbejdet.

Der er også et stort arbejde med at få informationen om de forskellige tilbud og aktiviteter, ud til de nye borgere, som har fået ophold. Aktiviteterne skal spille en rolle i at lette mødet mellem forskellige kulturer og traditioner, men i høj grad kan de også hjælpe på den ensomhed som mange nye borgere føler når de pludseligt sidder i et fremmed land uden familie og venner. Derfor er det også vigtigt at der etableres en tolkeservice i sognene, så de nye borgere kan føle sig velkomne og have lyst at deltage ydereligere i de forskellige aktiviteter. Jo mere inkluderende de enkelte sogne er, desto hurtigere vil de nye borgere føle sig velkomne, lære at tale dansk og få et nyt netværk. Mange får nu kun ophold i 1 eller 2 år, og hvad ville være bedre end hvis mennesker på ophold kunne føle at det danske samfund, kirken og folk har taget godt imod dem?

Privat er Birgitte gift med Mogens som er uddannet landmand, de har 5 sammenbragte børn og bor på hendes mands fødegård i Aabenraa.

Af Birgitte Daabeck, bearbejdet af Pia Nielsen