Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Nyt gebyr får udlændinge til at fravælge danskkurser

I sommeren 2018 blev der indført brugerbetaling på danske sprogkurser og nye tal viser, at det har fået antallet af kursister til at styrtdykke.

Det er blevet dyrere at lære dansk for udlændinge i Danmark. Indtil sommeren 2018 var danskundervisningen gratis, men herefter indførte regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet brugerbetaling på op til 12.000 kroner for at deltage i sprogkurserne.

Nye tal som DR har fået aktindsigt i viser, at reglerne har medført et stort fald i antallet af kursister, der lærer dansk. I løbet af 2018 faldt antallet således fra cirka 22.000 til 12.000 kursister.

Mens undervisningen stadig er gratis for flygtninge og familiesammenførte, er det især internationale studerende, der fravælger danskkurserne, da de ikke har råd til dem.


Gratis sprogcaféer drevet af kirkelige organisationer mærker en stigning

Enkelte steder mærker de dog en stigning i antallet af udlændinge, der vil lære dansk. Hos Internationalt Kristent Center (IKC) i København har de i mange år tilbudt gratis sprogundervisning flere gange om ugen, og efter de nye regler blev indført, har de set en stigning i besøgstallet.

Én af de, der benytter sig af det gratis tilbud er 36-årige Cristian fra Columbia. Han har været i Danmark i lidt over to år for at arbejde, og for ham har IKC’s danskundervisning stor betydning:

”Jeg vil blive bedre til at snakke dansk, så jeg kan få et bedre job og et bedre liv”, siger han.

Udover det gratis sprogtilbud tilbyder IKC et inkluderende fællesskab med bl.a. fællesspisning, bibelstudie og lektiehjælp. At han bliver mødt i øjenhøjde hos IKC er vigtigt for Cristian:

”Det har været hårdt at komme til Danmark. Jeg er helt alene uden familie. Men jeg kan godt lide at komme her. Det er gratis, og de er meget søde overfor os”, siger han.

IKC er ikke den eneste kirkelige organisation, der står for gratis danskundervisning. Eksempelvis står initiativet Elsk Aalborg bag en gratis sprogcafé i Aalborg, mens Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde afholder gratis sprogkurser i Odense.

 

Af Tobias Rosenkrands