Over 1000 flygtninge og asylansøgere på sommerlejr
Sommeren er ved at være ovre, og mange vender i disse dage hjem fra ferie. Det er også tilfældet for de mere end 1000 asylansøgere og flygtninge, der henover sommeren har deltaget på en eller flere kirkelige sommerlejre eller stævner.
Flere forskellige kirkelige fællesskaber holder en eller anden form for sommerlejr, og i år har et stort antal flygtninge og asylansøgere deltaget på disse. Over 1000 asylansøgere og flygtninge har deltaget på en kristen lejr. Nogle af disse lejre har været særligt tilrettelagte tværkulturelle lejre, andre har været målrettet en enkelt sproggruppe, og endelig er der en del lejre, som ikke er planlagt som tværkulturelle eller internationale, men hvor der alligevel har deltaget et antal asylansøgere og flygtninge.
På de tværkulturelle lejre betaler asylansøgere og flygtninge ofte en lavere pris end de danske deltagere, og andre steder har det været muligt at søge om et såkaldt wildcard, hvis man som flygtning er på integrationsydelse eller som asylansøger ikke har råd. Wildcardordningerne er i øvrigt også ofte åben for danskere på kontanthjælp.
Lejrene er en mulighed for at være sammen om troen på tværs af kultur, sprog og menigheder. Det er også en mulighed for at komme på ferie, som mange flygtninge og asylansøgere ikke ellers ville have. Derfor er det også vigtigt, at de personer, som kunne have lyst til og gavn af, at komme med på sådan en lejr, får at vide at det er en mulighed. Samtidig giver det de danske deltagere en mulighed for at lære mennesker med en anden baggrund at kende, og på den måde måske få en bedre idé om, hvad man kan gøre i de lokale menigheder, for at fostre et fællesskab og et sammenhold på tværs af de forhold, der ellers kan skille os, som sprog og kultur.
På trods af, at det er en glædelig nyhed, at så mange asylansøgere og flygtninge i år har haft mulighed for at deltage på en lejr, er der en gruppe, der af forskellige grunde ikke har kunnet deltage, trods at de har været interesserede i at være med. Det drejer sig om asylansøgere, som skal tjekke ind på asylcentrene hver tredje dag, om både flygtninge og asylansøgere, der trods tilskuddene ikke har kunnet få råd, og den gruppe af flygtninge, der ikke har haft ret til at holde ferie.
Af Pia Nielsen