Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Religion og flygtninge på dagsordenen

Den 17. januar inviterede Aalborg Universitet København og Institut for Menneskerettigheder til et seminar om religion og flygtninge. Flere danske og internationale forskere og andre, der arbejder med flygtninge og religion i praksis var inviteret til at komme og præsentere deres vinkel på nogle af de mange spørgsmål, der opstår når asylsystemet og religion mødes.

Erin Wilson, der er research director for Centre for Religion, Conflict and the Public Domain ved universitetet i Groeningen, gav et overblik over hvordan forholdet mellem religion og flygtninge er globalt. Hun fokuserede særligt på, hvordan det sprog vi bruger til at tale om religion og flygtninge, og hvordan forståelsen af forskellige religioner, særligt islam, er med til at skabe et hierarki blandt flygtninge. Hun sluttede af med en opfordring til at huske at flygtninge er mere end deres religion, at de er hele mennesker, med komplette identiteter.

Erin Wilson har redigeret bogen The Refugee Crisis and Religion. Secularism, Security and Hospitality in Question, hvor flere af de tanker hun præsenterede på dagen også er beskrevet. 

Resten af seminaret var delt op i to blokke, der hver havde sin indfaldsvinkel. Den ene, tog udgangspunkt i religion i asylsystemet. Her blev både dansk og norsk praksis angående religion og konversion som asylmotiv præsenteret. Bjørn Møller, der er lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier på AAU præsenterede det danske Flygtningenævns praksis, mens Helge Årsheim, der er postdoc ved det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo fremlagde sin forskning omkring Norsk praksis. Den norske praksis er divergerende fra den danske, da det i Norge ikke garanterer asyl, at en konversion til kristendommen vurderes oprigtig, selvom dette er strafbart i personens hjemland. I samme blok præsenterede Søren Dalsgaard Folkekirkens Asylsamarbejde, både organisationen og arbejdet, og Pia Nielsen, delte data fra sit specialeforberedende feltarbejde blandt konvertitter.

I den sidste blok var fokus rettet mod religion og muligheden for at praktisere religion på asylcentrene i Danmark. Eva Maria Lassen fra Institut for Menneskerettigheder indledte denne del med en gennemgang af, hvordan retten til at praktisere sin religion er en menneskeret, og hvilke restriktioner af denne ret, der kan indføres af forskellige grunde. Derefter fortalte Zachary Whyte, også fra AAU, om, hvordan opholdet på asylcenteret både kan skærpe og lempe religiøsiteten hos forskellige mennesker. For nogen bliver det en måde at ”forhandle” med universet, mens andre mister troen i lyset af den håbløshed og uretfærdighed de føler de møder i systemet. Endeligt kunne Maja Rettrup Mørch fra Dansk Røde Kors bidrage med hvilke overvejelser Røde Kors har gjort sig omkring religion på de asylcentre de administrere.

Gitte Buch Hansen og Marlene Ringgaard Lorensen fra teologisk fakultet ved Københavns Universitet bidragede med kommentarer til alle oplæggene, og kunne også kort perspektivere til deres forskning indenfor området. Dagen sluttedes af med mulighed for spørgsmål og diskussion.

Det var en lærerig dag, der præsenterede mange interessante og vigtige vinkler på emnet religion og flygtninge. Alle deltagerne var enige om, at det er et emne, der fortjener meget mere fokus i fremtiden.

Af Pia Nielsen