Smagsløgene skaber bro mellem mennesker og kulturer
En tallerken med otte små retter fra otte forskellige lande skulle give interesse for at lære nye kulturer at kende. Ikke politik, ikke religion, men mad skulle danne broen mellem disse forskellige mennesker.
D. 10. august blev der afholdt Kulturdag i Nakskov, hvor der hele dagen var forskellige initiativer til at lære mere om byens forskellige kulturer; lige fra rundvisning på den jødiske kirkegård til besøg ved Od Fellow-logens hus.
Til denne dag havde sognepræst i Sankt Nikolai, Sandby og Branderslev kirke Jesper Vigant forberedt et tværkulturelt sameksistensprojekt: ”Smag på Verden”. Smagsløgene skulle skabe kontakt og relation mellem de mennesker, som stod bag den specifikke madkultur. Otte forskellige nationaliteter, som alle bor i og omkring Nakskov præsenterede specialiteter fra deres hjemlande. Nationaliteter fra Spanien, Frankrig, Polen, Syrien, Tyrkiet, Filippinerne, Eritrea og Danmark.
Jesper er selv opvokset i Nakskov og har, i tiden før han fik stillingen som sognepræst i byen, set hvilke forskellige mennesker der kom dertil.
Og det er ikke fordi, at disse mennesker har skabt uro, nej byen emmer stadig af fred og ro – vi taler bare ikke sammen, hver går og passer sit
Så med muligheden for at komme med et bidrag til kulturdagen udviklede dette projekt sig. Jesper mener, at det er en del af kirkens opgave at se på de mennesker, som er omkring den, uanset trosretning. Derfor ønskede han at danne relationer til de forskellige nationaliteter i byen og på den måde skabe sameksistens.
Med gratis mad følger altid en stor flok mennesker, som forhåbentligt ikke kun spiser maden, men også finder menneskene bag maden interessante at snakke med. Men målet og håbet for dette projekt var, at den lille gruppe af mennesker med otte forskellige nationaliteter ville vise interesse for hinanden. Med ønske om at vise, at migranterne i byen ikke kun er de nyankomne asylansøgere, men også den franske godsejerfrue, der selv er kommet til Danmark for mange år siden.
For at få sådan noget til at lykkedes, handler det om den indstilling man kommer med, hvor man vælger at se bort fra tørklædet omkring kvindernes hoveder og i stedet spørger ind til den mad, kultur og menneskelighed de har bragt med. At lade maden og kulturen være i fokus og ikke forskellige politiske og religiøse retninger.
Det var fra første færd en god oplevelse. Jeg er blevet kontaktet her efterfølgende af flere, som syntes, at dette projekt var en succes.
Dette er ikke et engangsforetagende, men Jesper Vigant har her forsøgt at skabe en skabelon, der kan gentages når- og hvor som helst. Og det kunne tænkes at ”Smag på Verden” skal gentages næste år til Kulturdagen i Nakskov, hvor håbet er at kunne præsentere 8 andre nationaliteter i byen.
Hvis du er blevet inspireret til at lave noget lignende, er du velkommen til at kontakte Jesper Vigant (jespervigant@yahoo.dk) for mere information om eventet.
Af Sara Friis Børty, projektmedarbejder i Folkekirkens Migrantsamarbejde