Temadage gav nye input til det kirkelige arbejde med flygtninge og indvandrere
D. 22.-23. september var frivillige, ansatte og præster, som til dagligt arbejder med flygtninge og indvandrere i kirkeligt regi, samlet til temadage i Roskilde og Aarhus.
Et særligt fokus på temadagene var, hvordan vi kan arbejde for, at de flygtninge, indvandrere og andre internationale, som er en del af vores fællesskaber, i højere grad kan være med til at forme fællesskaberne og tage aktivt del som frivillige og ledere. Deltagerne fik rig mulighed for at dele deres viden, erfaringer og udfordringer med andre, som arbejder inden for samme felt.
Vi havde besøg af to erfarne konsulenter, Anders Jacobsen og Faisal Khiljee, som holdt oplæg og faciliterede workshop med deltagerne. Anders og Faisal delte deres viden omkring nogle af de udfordringer, man kan støde på i samarbejdet med etniske minoriteter og udfordrede deltagerne til at skabe konkret handling ud fra de ting, de havde lært på dagen.
Vi har spurgt nogle af deltagerene, hvad de tog med sig fra temadagene:
Louise Kiilerich Breindahl, som er Tværkulturel konsulent hos Indre Mission, Region Nord, fortæller:
”Jeg er ny i job, så jeg tog med på temadagen for at udbygge mit netværk og for at få mere viden om etniske minoriteters bevæggrunde for frivilligt kirkeligt arbejde. Det, jeg tog med hjem, var særligt, hvilket mindset der er nødvendigt i arbejdet - at se den etniske minoritet som medskaber og at målet er fællesskab med hinanden i stedet for fællesskab for hinanden. Og desuden, at det er vigtigt at italesætte rammerne, fordi det ikke kan tages for givet, at den etniske minoritet kender dem”.
Ezekiel Danok, 3K-studerende og i praktik hos Mission Afrika, fortæller:
“Jeg var glad for at være med på temadagen. Det gav mig ny inspiration til min praktik i Mission Afrika, da der blev talt om nogle af de udfordringer, jeg står i i mit arbejde. Jeg lærte mere om vigtigheden af kulturel forståelse og om, hvordan man engagerer etniske minoriteter i det frivillige kirkelige arbejde”.
Helle Hansen, Kirke- og kulturmedarbejder v/ Silkeborg Kirke, fortæller:
"Jeg var med på temadagen for at få nye vinkler på det at inddrage nydanskere i det tværkulturelle arbejde. Jeg kunne vældig godt lide pointen med at fællesskaber er noget vi skaber mellem hinanden, ikke for hinanden. Det kan jo på mange måder lyde som en selvfølgelighed – og så alligevel kan det være rigtig svært i praksis. Noget, jeg tager med mig hjem, er, at kulturforskelle kan gøre, at der er forskel på, hvornår noget betragtes som en aftale. Det er okay at stille krav og at have helt klare forventninger: ”Det er vigtigt for mig, at du kommer, som vi har aftalt” og at følge op med telefonopkald i stedet for bare at håbe, at vedkommende dukker op. Snakken med andre, som arbejder indenfor sammen område, var også vældig givende”.
Om oplægsholderne: Anders Jakobsen har været ansat hos Dansk Flygtningehjælp og Amnesty International og arbejder nu hos Center for frivilligt socialt arbejde. Faisal Khiljee har senest arbejdet som projektleder på Dansk Flygtningehjælps KEM-projekt (Kapacitetsopbygning af Etniske Minoritetsforeninger).