Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Tværkulturelle sommelejre

Henover sommeren vil mange tage på sommerlejr for at være sammen med andre og sammen med Gud. Det gælder også for en gruppe af de mennesker, der er kommet til Danmark som flygtninge. Mange organisationer, foreninger og kirkesamfund arrangerer sommerstævner, hvor der på den ene eller anden måde bliver taget særligt hensyn til deltagere med forskellig baggrund. De tværkulturelle lejre er organiseret af blandt andet Indre Mission. Det gælder også familielejren i Hørby.

Familielejr i Hørby, foto: Johane Ettrup

Folk fra hele verden er med, når der er familielejr i Hørby i Nordjylland, og dem der har været med et år vil som regel gerne med igen det næste. Det betyder at der næsten hvert år er ventelister for at komme med på lejren. Nogle af deltagerne har boet i Danmark altid, andre har været har i nogle år og nogle er måske næsten lige kommet her til. Det giver udfordringer, men også enorm glæde, når mennesker, der ikke nødvendigvis taler samme sprog, skal være sammen i fem dage. Men det lykkes også, folk er gode til at hjælpe hinanden, og dem der kan engelsk eller dansk hjælper med at oversætte for dem, der ikke kan så meget endnu.

De fem dage bliver brugt på Gud, bibeltimer, fodbold og leg, og det giver noget helt andet, når man er sammen i længere tid. Der er mere plads til at naturlige relationer opstår, og de relationer fortsætter også efter lejren er færdig. Pludselig kender man hinanden på en anden måde, og så er det lettere når man ses i kirken eller på gaden i byen hvor man bor. ”Det gør noget have den her fælles oplevelse af at have været på lejr sammen” fortæller Johane Ettrup, der til daglig arbejder som tværkulturel medarbejder ved Indre Missions tværkulturelle arbejde.

Relationerne er noget af det dyrebare, der kommer ud af denne og andre lejre. Tiden sammen med andre mennesker om noget, der er så vigtigt for den enkelte, giver mening for alle deltagerne, både dem, der har været i Danmark længe og dem, der måske lige er kommet hertil, dem der har været med i flere år og dem, der er med for første gang. Johane beskriver det sådan her:

”Det er forskelligt, hvad det er, der gør det. For nogle er det helt sikkert det kristne fællesskab. De bor måske ikke med kristne normalt. For andre er det også det med at være sammen med nogen, som selv er nye i Danmark. De danskere, der er med, er jo vant til at være sammen med mennesker fra hele verden. Det er et helle for dem.”

Selvom de fleste lejre nu er ved at være fyldte for i år, og mange allerede har planlagt hvad sommerferien skal bruges på, er der et par af Indre Missions lejre, hvor der stadig er ledige pladser. Se listen over alle Indre Missions lejre, og hvis ikke det passer i år, så kunne det jo være en sommerferiemulighed for næste år. Lejrene kan altid bruge flere danske deltagere og frivillige, også nogle, der ikke allerede er en del af det tværkulturelle arbejde. Det hænder, at nye personer bliver sat i brand for området, og det giver nyt liv og energi til dem, der har været i arbejdet længe.

Af Pia Nielsen

Familielejr i Hørby, foto: Johane Ettrup