Unge der har været udsendt som frivillige bygger bro til eritreiske børn i Danmark
Promissio, tidligere kendt som Dansk Etiopier Mission, har startet en børnekirke blandt eritreiske børn i Danmark. Initiativet er født ud af et ønske om at møde lokale behov og skabe et meningsfuldt kulturmøde mellem danske og eritreiske børn og unge.
Promissio har siden 1948 arbejdet i Etiopien og Eritrea, og har valgt at fokusere på migranter i Danmark som et nyt missionsområde. Organisationen modtager ofte henvendelser fra private og foreninger, der ønsker hjælp til at oprette lokale initiativer. En sådan henvendelse kom fra den eritreiske kirke, som har rødder i den eritreiske ortodokse tewahedo kirke. Kirken havde et stort behov for arbejde blandt børn og spurgte, om der kunne etableres en børnekirke i den lokale eritreiske menighed i Møllevangskirken i Aarhus. Medlemmer af menigheden kendte i forvejen Promissio for sit arbejde blandt eritreere i Danmark.
Tuja S. Berg, netværkskoordinator og international pædagog i Promissio, har været i front i processen og fortæller, at de måtte begynde med en samtale om, at vi er lutheranere, og at eritreerne derfor kunne opleve forskelle mellem deres og vores kirkeforståelse, teologi og børneopdragelse.
- Men eritreerne sagde, at vi havde Jesus til fælles, og derfor kunne vi godt arbejde sammen, siger hun.
Behovet for børnearbejde er stort i den eritreiske menighed. Ifølge Tuja bliver mange unge eritreere muslimer, fordi de ikke har fået en kristen trosoplæring som børn. Derfor er der en vigtig opgave i at arbejde med børn og unge i alderen 0-18 år.
Promissio arbejder blandt børn og unge i en evangelisk eritreisk menighed i Aarhus Valgmenighed og oplever, at mange danskere der gerne vil arbejde med migranter. Om mødet mellem de to kulturer lykkes, afhænger i høj grad af, om danskerne har forståelse for at migranternes kulturer er anderledes end deres egen. Derfor er en stor del af de frivillige i Promissio tidligere udsendte unge.
- Unge, som har været udsendt og oplevet kulturmødet den anden vej rundt, er gode til at møde mennesker der, hvor de er. De ved nemlig af erfaring, hvordan det er at stå i et kulturmøde, og det skaber en bro mellem dem og de eritreiske børn og unge, siger Tuja S. Berg.
Eritreerne er kendt for deres gæstfrihed, og de frivillige bliver ofte inviteret ind i deres hjem. Det er her, kulturmødet virkelig finder sted, når børn og unge fra to kulturer mødes og lærer af hinanden.
- Eventyrlyst og nysgerrighed er det vigtige i et møde, hvor man ikke altid forstår hinanden; hverken i forhold til kulturen eller sproget, forklarer Tuja S. Berg.
Efter en lejr, hvor danske unge, der havde været frivillige i Afrika, deltog, oplevede de eritreiske unge, at de blev mødt på halvvejen og fandt noget fælles.
- Det, vi har fælles som børn og unge, uanset hvor vi er født og hvilken kultur, vi har, det er troen på Jesus, siger Tuja S. Berg.
- De eritreiske børn er optaget af, om danskerne gerne vil dem. I denne kontekst oplever de eritreiske børn, at de danske unge rækker ud til dem og den eritreiske kultur. Konkret kan det komme til udtryk i, at de fint kan spise med fingrene. Nysgerrigheden er forudsætningen for, at brobygningen kan lykkes, siger Tuja S. Berg.
Promissio oplever en enorm taknemmelighed fra den eritreiske menighed, som værdsætter, at de danske unge har lyst til at deltage i deres kultur.