Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Vores deltagere skal opleve at forandring er mulig

I Familienetværket i Slagelse kan man både få varm mad og mod på at komme videre. 

Varm mad, aktiviteter for børnene, nogen at snakke med for de voksne og tilbud om andagt til at gå hjem på. Det er det helt enkle og hyggelige program, når Familienetværket mødes i Slagelse hver 14. dag sidst på eftermiddagen.

Man kan droppe ind i Pakhuset, Sct. Mikkels Sognegård, fra kl. 16, hvor der er kaffe, te og lidt at spise, men ikke noget, som man bliver mæt af.

- Der skal jo være plads til aftensmaden, siger Sidsel Transe Munch, der er projektleder for familienetværket. Hun er ansat af Blå Kors i 10 timer om ugen. Hun er også kirke- og kulturmedarbejder på deltid i Sandved Pastorat i Næstved Provsti. Der er seks frivillige som hjælper med det hele, både de praktiske opgaver og tid til samtale.

Indtil maden serveres er der tid til at tale sammen eller måske til at deltage i en kreativ aktivitet, eller fx sang, trommeværksted, tryllekunstner eller en tur op i kirketårnet. Maden serveres tidligt, og der er andagt kl. 18.30.

Netværket så dagens lys for et års tid siden, og der er ret hurtigt blevet opbygget en fast gruppe af deltagere.

- Nogle af deltagerne har hørt om det via Kirkens Korshærs varmestue eller Barnets Blå Hus. Det er også gået fra mund til mund, og fordi vi deler købmandsvarer ud, har nogle opdaget familienetværket ad den vej, fortæller Sidsel Transe Munch.

Uddelingen er en del af regeringens indsats for sårbare familier, der er ramt af inflationen.

- Jeg vil gerne gøre det tydeligt her i netværket, at enhver ikke er sin egen lykkes smed. Tværtimod. Vi står alle med en del af vores medmenneskers lykke i vores hænder. Hvis man er vokset op med en oplevelse af ikke at være god nok og har et lavt selvværd, så kan man som forældre let overføre samme oplevelse til sine børn - selv om man ikke vil det. Det vil vi gerne være med til at ændre, siger Sidsel Transe Munch.

Hun fortæller, at hun og de frivillige, der er med i netværket, arbejder ud fra Blå Kors’ koncept og forandringsteori. 

- Det er hårdt at være sårbar hele tiden. Vi vil gerne give vores deltagere mod på at komme videre og tro på, at forandring er mulig for dem. Mange af problematikkerne i migrantfamilierne er de samme som de gammel-danske familier har, men de rammer migrantfamilier hårdere. Måske fordi det er svært at bede om hjælp, når man er i et system, man ikke kender. Sproget kan også være en barriere – selv om man kan dansk til husbehov, kan den specifikke situation være svær at udtrykke sig i. Jeg oplever, at migrantfamilier med problemer prioriteres lavere, blot fordi de er migrantfamilier, fortæller Sidsel Transe Munch.

I netværket er der flere familier med migrantbaggrund, blandt andet en muslimsk og en koptisk kristen familie. Og den muslimske familie bliver faktisk til andagten.

- Jeg tror på, at det har betydning, at vi holder familienetværket i en kirkelig kontekst. Det er min personlige drivkraft, men det skal ikke være sådan, at man kun får kartoflerne, hvis man bliver til Fadervor. For mig er det vigtigt at fortælle om Guds kærlighed som en mulighed. Der må ikke være tvang i fællesskabet, siger Sidsel Transe Munch.

Hun følger flere af familierne meget tæt på, og kontakter alle hver gang, for som sårbar familie har man brug for at få besked få dage i forvejen.

Gruppen består af enlige både uden og med børn og familier med op til seks børn. Der er i hvert fald 15 familier og mange nationaliteter: jordanere, libanesere, egyptere, pakistanere og gammeldanske.

- Formålet med netværket er ikke, at familierne skal blive ved med at komme her. Vi vil gerne hjælpe dem ud af de belastende forhold og videre til andre blivende netværk. To af vores tidligere deltagere er stoppet.  Den ene har fået arbejde og har et barn, der nu går til musik samtidig med, at der er Familienetværk. Den anden familie er kommet frem til, at de skal bo et andet sted af hensyn til deres barn. Jeg håber og tror, at vi har betydet noget i deres processer hen mod vigtige og måske også svære beslutninger, siger Sidsel Transe Munch.

Familienetværket Slagelse drives i et partnerskab mellem Blå Kors og Menighedsplejen i Slagelse, som er et samarbejde mellem de fire bykirker Sct. Mikkels Kirke, Sct. Peders Kirke, Nørrevangskirken og Antvorskov Kirke.

Familienetværket er et tilbud til især børnefamilier, enlige forældre og yngre ensomme, hvor fx arbejdsløshed, sygdom, handicap, dødsfald, misbrug, skilsmisse, ensomhed eller lignende har gjort kraftigt indhug i de personlige ressourcer. Der kan være mange årsager til, at overskuddet forsvinder, men det hjælper ofte på livsmodet at snakke med andre – selvom det kan være svært at forstå og løse andres problemer.

Hvis du ønsker at deltage i Familienetværket (eller melde dig som frivillig), kan du finde kontaktoplysninger på et familienetværk nær dig her: https://blaakors.dk/familienetvaerk.

Kontakt den lokale projektleder til en snak om plads og tilmelding.