Hvordan udvikler vi den nydanske folkekirke, imens kirken er lukket?
I et nyt format samles folk for at dele viden om, hvordan folkekirken kan blive mere indvandrevenlig. I torsdags var over 20 mødt op til webinar - et koncept som fortsætter med flere online foredrag i foråret.
I coronatid er online-læring ikke kun en nødvendighed, men også en mulighed for at arrangere og deltage, mere frit og nemt, i foredrag, debat og gruppediskussioner. De samles nemt i et videochat-format, hvor alle kan være med fra deres egne stuer, uden at skulle bruge både benzin og tid på at transportere sig frem og tilbage i landet.
Over 20 deltagere fra kirkeverdenen i Danmark og Norge mødte digitalt op til sidste uges webinar: "En mere indvandrevenlig folkekirke". En introduktion til nøglebegreber og praktiske erfaringer med integrations- og tværkulturelle perspektiver i folkekirken.
Kristendom under global forandring
Kristendom og globalisering var det første emne, der blev delt viden om. Teolog Jonas Jørgensen lagde ud med en gennemgang af vigtige fakta om kristendommens udvikling og vækst. Det er ikke ligefrem Danmark, der oplever vækkelse eller voksende tilhør til kirken, selvom mange andre lande gør. De globale og nationale udviklingstendenser blev præsenteret med tal, men også med historiske perspektiver. Faktorer i ændringen af kristendommen gennem det 20. århundrede blev også introduceret og lagde op til en videre diskussion af spændingsfeltet mellem mission og modernisering.
Folkekirken set udefra
Ekspert i migrantmenigheder og konsulent hos Folkekirkens mellemkirkelige Råd, Clement Dachet, tog udgangspunkt i sin egen indvandringsoplevelse af Danmark. Et udefra syn på folkekirken viste sig at være enormt brugbart for webinar-deltagerne, der for det meste arbejder midt i krydsfeltet, hvor kirken møder flere forskellige kulturudtryk. Kristendom er trods alt en oversættelse af kultur, fortalte Clement, men "Hvem er det der skal give sig og skabe den første forandring - indvandrerne eller folkekirken?", lød oplægget til debat, da han gengav personlige og principielle eksempler på, hvor svært det egentlig er, for en national-forankret kirke, at transformere sig.
"Hvad skal der helt konkret ofres, for at forandring kan ske?", var en anden vigtig pointe fra Clement, der skabte en efterfølgende deling af forskellige erfaringer fra deltagerene. Om kirken har et grundlæggende ansvar som proklamerende, blev diskuteret, og om selve idéen af multikulturalisme indenfor kirkens meget gamle døre er realistisk.
Nye perspektiver, om indvandringsoplevelsen i både Danmark og folkekirken, kan være særlig nyttig for folk der allerede arbejder med integrationsprojekter i folkekirken - dem som naturligt finder synergier og samarbejdsmuligheder med kommune og organisationer. Men for dem, som føler et kald om kristendommens grundlæggende universelle næstekærlighed og evangeliets evindelighed for alle folk, kan disse perspektiver hjælpe med at oversætte det kald og de værdier til konkrete handlinger og tiltag.
Den åbne diskussion blev desværre afbrudt af zoom-trolls - et ærgerligt, men kendt, fænomen, som vi nu har taget forbehold for ikke sker igen til fremtidige webinarer.
Følg med i programmet for de kommende 5 webinarer i vores kalender eller på vores facebook. Send en mail til ake@interchuch.dk hvis du gerne vil have direkte besked om kommende webinarer.
Jonas Jørgensens oplæg: "Den Globale Kristendom: Hvad betyder det for kirken" kan downloades her.
Næste Webinar:
Der er webinar igen, torsdag d. 30 april på engelsk, med overskriften:
"How to grow an international church in Denmark"
Program:
Tools and lessons learned from International Christian Community in Copenhagen, covering useful questions like:
- How to strengthen the relationship between old and new Danes in our churches.
- Should international churches address the need for fellowship not only among internationals in Denmark, but also the Danes?
- Do population changes in Denmark mean that church expression and liturgy should also change?
Senior Pastor Ravi Chandran will share his experiences and follow up with an open discussion.
Tilmeld dig her.
Af Anne Katrine Ebbesen