Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

IGU-forløb i folkekirken

Kirkeministeriet, Landsforeningen af Menighedsråd og Foreningen af Danske Kirkegårdsledere opfordrer menighedsråd og andre folkekirkelige ansættelsesmyndigheder til at undersøge, hvorvidt det er muligt at have en person i et såkaldt IGU-forløb.

Kirkeministeriet, Landsforeningen af Menighedsråd og Foreningen af Danske Kirkegårdsledere forventer, at det vil være muligt at have personer i IGU-forløb på flere af landets kirkegårde.
Foto: Rebekka Højmark Svenningsen

Et IGU-forløb, eller et integrationsgrunduddannelsesforløb, er et tilbud til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge med mulighed for både praktisk oplæring, faglig opkvalificering og danskundervisning. IGU-forløbet er også en måde hvorpå mennesker, der er kommet til Danmark inden for de seneste år, får lettere adgang til jobmarkedet, og dermed lettere bliver en del af det danske samfund. Under forløbet er den enkelte i lønnet praktik på arbejdspladsen, men vil også deltage i undervisning, der blandt andet indeholder danskundervisning i, i alt, 20 uger. Hele forløbet tager to år, og undervisningen kan deles ud over forløbet, som det passer ind i den enkelte funktion.

I folkekirken har man tidligere haft stor succes med at hjælpe forskellige personer og grupper ind på arbejdsmarkedet, hvad enten det er forgået ved landsdækkende kampagner - som i forbindelse med akutjobordningen i 2012-13 - eller ved enkelte initiativer. For eksempel har der flere steder i landet været flygtninge i praktik som kirketjenere. I denne omgang har Kirkeministeriet i samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd og Foreningen for Danske Kirkegårdsledere vurderet, at der på landsplan kan findes omkring 60 stillinger, der egner sig til et IGU-forløb, i løbet af den treårige forsøgsperiode, som strækker sig frem til udgangen af juni 2019.

For at blive ansat i et IGU-forløb skal personen være mellem 18 og 40 år, være kommet til Danmark som flygtning eller familiesammenført til en flygtning og have haft folkeregisteradresse her i mindre en fem år. Det betyder også, at de mennesker, der naturligt er i målgruppen for et IGU-forløb, kan have udfordringer med det danske sprog, og ikke nødvendigvis er bekendte med dansk kultur og traditioner. Derfor er forløbet også en mulighed for at lære nye medborgere det danske arbejdsmarked og kultur, sprog og traditioner bedre at kende.

IGU-forløb blev en mulighed i forbindelse med trepartsaftalen om integration på arbejdsmarkedet mellem regeringen og arbejdsmarkedet parter i marts 2016 og gælder i tre år fra juni 2016. Det vil sige, at alle IGU-forløb skal være påbegyndt inden udgangen af juni 2019. Som nævnt tager forløbet to år, men det behøver altså ikke at være afsluttet inden forsøgsperiodens udløb.

Hvis du vil læse mere om IGU-forløb, hvad der ligger bag aftalen og hvordan det administreres, kan du finde informationer i Moderniseringsstyrelsens Vejledning om ansatte i praktik på integrationsgrunduddannelsen i staten fra juli 2016, eller du kan se mere på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside. På Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside kan du også se en film om integrationsgrunduddannelsen, der bl.a. forklarer lidt om sammensætningen mellem arbejde og uddannelse under forløbet.

Af Pia Nielsen