Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ny rapport fra Svenska Kyrkan

Den Svenske Kirke har netop udgivet rapporten ”En tid av möten – Arbetet med asylsökende och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar 2015-2016”. Her har vi samlet nogle centrale pointer fra rapporten, som måske kan være til inspiration for kirken i Danmark.

I oktober og november 2015 nåede op imod 10.000 asylansøgere hver uge den svenske grænse. I denne forbindelse gjorde Den Svenske Kirke en stor indsats for at møde de mange akutte behov. Der blev mobiliseret et stort antal medarbejdere og frivillige, og Den Svenske Kirkes menigheder er på forskellig vis blevet mødesteder for asylansøgere og flygtninge. Mere end 80 % af Den Svenske Kirkes pastorater og forsamlinger har et flygtningearbejde og hvert andet sted har man startet nye initiativer i 2015. Undersøgelsen viser, at de mest almindelige aktiviteter er sprogcaféer, tøjindsamling og -uddeling og internationale gudstjenester. Da der ikke længere er de samme akutte behov som tidligere, tænker mange menigheder nu mere langsigtet og har mere fokus på integration.

Relationer og frivillighed

En af de ting, som ifølge undersøgelsen er helt afgørende, er et netværk, som bygger på personlige relationer og tillid. Det handler om at komme ud og møde folk. Hvis man blot sidder derhjemme og laver flotte strategier for sin menighed, så rykker det ikke noget. En anden vigtig pointe er, at det, som muliggør det omfattende arbejde, er det store frivillige engagement. Skal man starte et projekt op er det vigtigt ikke at gøre det for kompliceret – og har man startet et projekt, som ikke fungerer, skal man turde at lukke det. De frivillige nævner, at noget af det sværeste er sprogbarrieren - men det findes der også løsninger på, bl.a. bruger mange ordbøger og mobilapps.

Undersøgelsen viser, at det er afgørende med ildsjæle – både når initiativer startes op, og når de skal udvikles over tid. Ildsjælene skal have mandat til at tage beslutninger, og det er vigtigt, at de modtager støtte fra baglandet. Desuden er det vigtigt med sprog- og kulturkompetencer blandt de ansatte og frivillige. Når mange frivillige er involveret, er det desuden vigtigt med en god organisering, at nogen har det overordnede ansvar og at der er et lederskab, som kan prioritere, uddelegere, skabe tryghed og give retning. Vigtigheden af, at man som medarbejder eller frivillig får lov at gøre noget, som man har kompetencer til, betones også.

Af rapporten fremgår det, at menighederne har et omfattende samarbejde med kommunerne, asylcentre og arbejdsformidlingen. Ca. halvdelen af de menigheder, som har et arbejde for asylansøgere, samarbejder omkring dette arbejde med kommunen - og dette samarbejde fungerer i det store hele godt. Når asylansøgere og flygtninge vælger at tage imod kirkens tilbud, så skyldes det ifølge undersøgelsen, at man her får relationer, som er mere ligeværdige og uformelle, end de relationer man kan få ved kontakt med myndighederne.

Undersøgelsen konkluderer, at arbejdet med asylansøgere i mange menigheder har medført, at man har genopdaget sin kaldelse som kirke. Den Svenske Kirke har udgivet dokumentet ”Teologisk grund: Därför engagerer sig Svenska kyrkan för människor på flykt”, hvor der i indledningen står: ”Kristen tro vilar på övertygelsen att vi är en enda mänsklighet och att vi har ansvar för varandra. Den gyllene regeln hjälper oss att se det självklara: framför dig står en som är som du. ’Allt var ni vill at människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem’, säger Jesus”.

Af Maria Sandborg-Olsen